Şirketler daha gerçekçi olmalı

Capital ve Ekonomist dergileri ile Türkiyede geniş bant internet servis sağlayıcısı TTNETin işbirliğinde Global KOBİ Buluşmaları gerçekleştirildi.
 Platforma, Konya Vali Yardımcısı Nevzat Dalkıran, The Family Busines Network Başkanı Olivier,  Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, KSO Başkanı ve TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, KSO ve KTO Meclis Başkanları, KOBİ, oda ve dernek temsilcileri katıldı. Katılımcılara “Aile şirketlerinin değişim zamanı” başlıklı bir sunum yapan Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, aile şirketlerinin hissi veya gerçekçi olabileceğine dikkat çekerek, “Şirketlerin dışa açılması gerekir. Yönetim konusunda şirketler daha gerçekçi davranmalı, ille de aileden biri tarafından yönetilmemeli. Kim iyi yönetecekse, şirketin başına o insan getirilmelidir” dedi.
Sabancı ailesinin önce insan prensibi ile çalıştığını ve hissi çalışan şirketlerin genleri ön planda tuttuğunu kaydeden Ali Sabancı, “Bu şirketler başarının doğal ve genetik olduğunu varsayar. Pragmatik bir şirket olmazsak, belli bir dönemden sonra aile şirketleri çok ortaklı şirketlerden farksız olur. Onun için dışa açılmak lazım. Dışa açılmaktan kastım ise, ithalat veya ihracat değil, kendi ailemizin dışındaki yöneticileri de işin başına getirmemiz anlamındadır. Şirketi kim iyi yönetiyorsa o yönetmelidir” diye konuştu.
KRİZ DÖNEMİNDE KOBİ’LERE SAHİP ÇIKILMALI
32 bin KOBİ’si ile Konya’nın Türkiye’nin KOBİ başkenti olduğuna dikkat çeken KSO Başkanı ve TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, kriz sürecinde Türk ekonomisinin orta direğini oluşturan KOBİ’lere daha çok sahip çıkılması gerektiğini söyledi. ABD Başkanı Obama’nın ziyareti sonrasında hükümetin ülkenin gerçek gündemi olan ekonomiye dönmesi gerektiği konusunda hatırlatmada bulunan Büyükhelvacıgil, “Türkiye’nin bu ekonomik krizden en az hasarla çıkacağına inancım tamdır. Çünkü bunu son 25-30 yıllık süreçte başardık. Ancak bizim devletten isteğimiz, rakiplerimizle rekabet için eşit şartların oluşturulması ve önümüzü görebilmemizdir” diye konuştu. TÜBİTAK payının yüzde 0.47’den yüzde 3’e çıktığına bununda Konya Sanayicisinin AR-GE’ye ne kadar önem verdiğinin göstergesi olduğunu belirten Büyükhelvacıgil, “1,5 milyar dolar olan Konya’nın yıllık ihracatının 3 milyar dolarlar seviyesine gelmesi ve Konya’daki organize sanayi bölgesi alanının 50 milyon metrekare alana çıkartılması en büyük hedefimizdir” dedi.
TTNET Genel Müdür Yardımcısı Halil Özkentli’de konuşmasında, Türkiye genelinde 2 milyon adet olan KOBİ’lerin toplam 6 milyon insana istihdam sağladığına dikkat çekti. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri