Sinema Günleri başlıyor

3-5 Mayıs tarihleri arasında Konya'da tasavvuf konulu gösterim rüzgarı esecek. 6'sı belgesel, 1'i animasyon, 6'sı da uzun metrajlı olmak üzere toplamda 13 eser sevenleri ile buluşturulacak

Çeşitli kurumların katkısı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün de organizasyonu ile gerçekleştirilecek olan "Hz. Mevlana ve ailesinin Konya'ya gelişlerinin 790. yıldönümü etkinlikleri ve Sufisin-Sufi Sinema Günleri" kapsamında Ramada Otel'de bir basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu, Selçuk, Necmettin Erbakan ve (KTO) Karatay Üniversitesi'nden temsilciler, çeşitli STK temsilcileri ve sanatçılar katıldı. Gösterimi yapılacak filmler hakkında bilgiler verildi. Düzenlenecek Sufisin Günleri dolayısıyla 6'sı belgesel, 1'i animasyon, 6'sı da uzun metrajlı olmak üzere 13 eserin yer alacağı belirtildi. Programların Mevlana Kültür Merkezi (MKM) ve İl Halk Kütüphanesi'nde icra edileceği vurgusu yapıldı. Ayrıca sinema yazarlarının, eleştirmenlerin ve yönetmenlerin SÜ'de, NEÜ'de ve KTO Karatay Üniversitesi'nde söyleşi etkinliği düzenleyeceği de aktarıldı.

YENİ ESERLERİN ORTAYA ÇIKMASINI ARZULUYORUZ

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, "Türkiye'de şimdiye kadar tasavvuf ve sinema arasındaki bağlama farklı mecralarda işaret edilse de dünya sinemasını etkileyecek, ayrıca ülkemizde sinema sanatının gelişmesine; tasavvfun, irfanının, medeniyetin anlaşılmasına katkıda bulunacak kalıcı çalışmalar yapılmış değildir" dedi. Sufisin-Sufi Sinema Günleri'nin bu alanda büyük bir biliş ve görüş hazinesine sahip olduklarını işaret etmenin gayreti olduğunu söyleyen Müdür Yarar, "Sufisin, henüz Türk sinemasının tam olarak farkına varamadığı din, tasavvuf, şiir, insan, doğa, devlet ve medeniyet tecrübemize sinemacıların dikkatini çekmeyi, alanda yeni eserlerin, ürünlerin ortaya çıkmasını teşvik etmeyi düşünmektedir. Konya'da yapmayı planladığımız bu program, şimdiye kadar tasavvuf kurumları, kavramları, kişileri, ilgili sinema ürünlerini 3-5 Mayıs tarihlerinde farklı salonlarda izleyicisiyle ve ilgilisiyle buluşturmayı, söz konusu tarihlerde tasavvufun sinema ve senaryo dilinde daha doğru anlaşılması için çeşitli bilimsel çalışmalar yapmayı, tasavvuf ve sinema bağlamlı çalışmalardan öz nitelikli olanları değerlendirmeyi ve derecelendirmeyi düşünmektedir" açıklamalarında bulundu.

TASAVVUFUN DOĞRU RESMEDİLMESİ ADINA ÖNEMLİ

"Bu açıdan bakılırsa Sufisin, Konya'nın ve Anadolu'nun tasavvufi birikiminin dünya insanlığına sinema sanatı aracılığıyla ulaştırılmasında senaryo ve yaklaşım desteği ile yönlendirici olmayı, bu alanda bir lobi gücüne ulaşmayı" hedeflemektedir diyen Yarar, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Düzenlenecek etkinliklerin insanımıza, şehrimize, kültür ve turizmimize yeni bir açılım kazandıracağını ümit ediyoruz. Sufisin; Konya Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversetesi, KTO Karatay Üniversitesi, Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfı (KOTEV), Uluslararası Mevlana Vakfı ve İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi (İRFA)'nın maddi ve manevi ortaklığı ile icra edilecek. Sufisin, öncelikli olarak şimdiye kadar oluşan arşivi değerlendirirken, söz konusu tarihlerdeki atölye çalışmalarıyla alanda yetişmek isteyenlere destek olmayı amaçlamaktadır. Tasavvufun daha doğru resmedilmesi için gerekli ön aşama olan metin çalışmalarını ödüllendirerek yön vermeyi hedeflemektedir. Sufisin, tasavvuf ve görsel sanatlar arasında yerli, milli ve manevi bağlamın kurulmasına ve gelişmesine yardımcı olmayı, şehre ve şehrin kültürel yapısına şimdiye kadar dokunulmamış bikir alan üzerinden yeniliklerin getirilmesine katkıda bulunmayı da zaman içerisinde amaç edinmiştir." NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de şunları kaydetti: "Geç kalınmış ama gerekli bir program düzenleniyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Tasavvuf, çok ayrı birşey. Etkinliği önemsiyoruz."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri