Sınav stresini en aza indirin

18-19 Haziran tarihlerinde uygulanacak olan LYS4, LYS1 oturum sınavlarının heyecanı, öğrencileri sardı. Uzmanlar, sınava girecek öğrencilere bir takım önerilerde bulundu

Üniversiteye giriş sınavlarında öğrencilerin hangi okullarda sınava girecekleri belli oldu. Çoğu öğrenci, sınava gireceği sınav öncesi ziyaret ediyor. Veliler de öğrenciler ile aynı heyecanı paylaşıyor. Sınava sayılı günler kala, öğrencilerin heyecanının her geçen gün arttığını belirten Gençlik Temel Lisesi Rehberlik Öğretmeni Fazilet Altuntaş, sınava girecek öğrencilere altın değerinde püf noktalar vererek, önerilerde bulundu. Altuntaş, öğrencilerin sınavdan bir hafta önce bol bol soru ve deneme çözmelerini sınavdan bir gün önce ise çalışmayı bırakmaları gerektiğini vurguladı. Son bir haftayı soru çözmek ile birlikte unutulan konuların tekrar edilmesi gerektiğini belirten Altuntaş, şunları kaydetti: “LYS sınavı, alanlara göre farklılık göstererek 5 şekilden oluşuyor. YGS sınavı daha çok yoruma dayalı olurken, LYS  genellikle bilgi kökenli oluyor. İki sınavın ortalamayı etkileme oranları da farklılık arz ediyor. Bu yıl YGS beklenene göre biraz basit oldu. Çok çalışan öğrenciler, stres yaptı ve istediği puanı alamadı. Orta ve daha az düzeyde çalışan, temeli olan öğrenciler ise beklediğinden daha iyi puan aldı. Bu, öğrenciler arasında biraz sorun oluşturdu. Çok çalıştığım halde düşük puan aldım, artık çalışmıyorum diyenler de oldu. YGS sınav sonuçlarının açıklanması ile ortalama biraz düştü. Ortalamanın yükselmesi ve daha seçici olmak için LYS sınavı, YGS'ye göre daha zor olacağa benziyor.”

SINAV ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER

“Sınavdan bir gün önce öğrenciler dinlenmeli. Hiçbir öğrenci kendini fiziksel ve zihinsel olarak zorlamamalı” diyen Altuntaş, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Öğrenciler, stresini minimum düzeyde tutmalıdır. Az stres faydalıdır, öğrenmeyi artırır.  Zamanı iyi kullanmayı bilmeli, beslenme ve uykuya özellikle dikkat edilmelidir. Fazla mükemmeliyetçi olunmamalı. Beklentiler, gerçekçi ve hedeflere ulaşılabilir olmalıdır. Sınavdan bir gün önce, sınavda gerekli olan belgeleri hazırlayın. Sınava geç kalınmamalı, sınavdan en az 30 dakika önce sınav yerinde olmaya özen gösterilmelidir. Sınava başlamadan önce kitapçık türünü mutlaka işaretlenmeli, kodlamalar dikkatlice yapılmalıdır.

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri