"Sınav öncesinde sağlıklı beslenin"

Türkiye Diyetisyenler Derneği Konya İl Temsilcisi Uzm. Diyetisyen Şirin Kayhan Eser, sınav öncesi öğrenci ve velilere uyarılarda bulundu. Eser, “Sınav sabahı önemli olduğu kadar sınavdan önceki 1-2 günde beslenmeye dikkat etmemiz çok önemlidir” dedi

Türkiye Diyetisyenler Derneği Konya İl Temsilcisi Uzm. Diyetisyen Şirin Kayhan Eser, “26-27 Haziran 2021 tarihinde yapılacak olan YKS Sınav öncesi öğrenci adaylarımızı uyarıyoruz stres ve heyecan elbette enerji tüketimini artırmakta, sınav sabahı iyi dengeli bir kahvaltı çok önemli. Gerekli besin ve enerjinin alımı elbette ki başarımızı etkileyecektir” dedi. Sınav sabahı önemli olduğu kadar sınavdan önceki 1-2 günde beslenmeye dikkat etmemiz çok önemlidir diyen Türkiye Diyetisyenler Derneği Konya İl temsilcisi Uzm. Dyt. Şirin kayhan Eser “ Sindirim sistemimiz her türlü gıda ve stresten etkilendiği için sınavdan önceki günlerde de tedbirli davranılmalıdır…. Taze güvenilir yiyecekler tercih edilmeli mutlaka. Sınavdan önceki bir günde şimdiye kadar hiç yemediğiniz yiyecekleri asla denemeyin, beslenme alışkanlığınızın dışında vücudunuzun vereceği tepkisini bilmediğiniz hiç bir besini tüketmeyin. Aynı zamanda bilmediğiniz alışkanlıklarınızın tercihlerinizin dışında farklı bir yerden de yemek yemeyin mümkünse sınav öncesi ev dışında dışarıdan yemek tüketmemeye gayret edin, mecbursanız çabuk bozulabilen, açıkta satılan yiyecekler, mayonezli, soslu tavuk içeren gıdalardan kaçının. Bu tür hatalar sindirim sisteminize sıkıntı oluşturabilmektedir. Beslenme alışkanlıklarınızın dışına çıkmayın, besin zehirlenmeleri riskini asla unutmayın. Sınavdan 1 gün öncesinde karında gaz oluşturabilecek besinlerde seçmeyin (kuru fasulye, nohut, barbunya, lahana, karnabahar gibi.. Yine 1-2 gün öncesinden eğer çok fazla asitli şekerli içecekler, ağır şerbetli hamur tatlıları, kızartma gibi yiyecekler yerseniz kan şekeri dengesini bozabileceğini unutmayın, yemek seçimleriniz et grubu protein ağırlıklı, çorba salata, sütlü tatlı gibi hafif yemekler olmalı. Yine kan şekeri dengeniz için de ekmek tercihiniz de tam tahıllı, çavdar vb olması da uygun olur. Özelikle sınavdan önceki 1-2 gün düzenli ve yeterli beslenmeye dikkat edilmeli sınavdan önceki günlerde yemek tercihlerinizde balık da yer almalı” şeklinde konuştu.

KAN ŞEKERİNİZİ SINAV BOYUNCA DENGEDE TUTUN

Eser, daha sonra şunları söyledi: “Omega-3 den zengin oluşu sebebiyle taze güvenilir bir şekilde ızgara balık tüketimi de önerilerimiz arasında yer almakta. Yine 1-2 gün öncesi içeceklerimize de dikkat etmeliyiz. Eğer fazla miktarda çay, kahve, kola, asitli içecekler kullanıyor ve alışkanlığınız varsa azaltılmalı. Sınav, stres heyecan derken çarpıntı, huzursuzluk, uykusuzluk (ki sınav öncesi kaliteli uyku dinlenme çok önemli], gibi sıkıntılar yaşanabilmekte. Bu sebeple bu içecek grupları sınavdan 1-2 gün öncede da azaltılmalı. Sınav sabahı mideyi yormayacak tokluk hissini uzun süre tutacak besinler seçilmeli örnekleme yaparsak: kızarmış tam tahıllı ekmek beyaz peynir, haşlanmış yumurta, 1-2 tatlı kaşığı kadar tahin pekmez,2-3 adet ceviz olabilir, dikkat etmeniz gereken bir başka konuda… Bilinenin aksine şekerli yiyecek tercih etmemelisiniz. Bal, reçel, şekerleme gibi, şekerli gıdalar kan şekerinizde dalgalanmalara sebep olup kan şekerinizin hızla yükselip düşmesine neden olur bu hızlı yükseliş ve düşüş sınavdaki uyku haliniz ve konsantrasyonunuz için önemlidir. Bu sebeple şekerli gıdalar tercih edilmemeli. Özelikle çok yağlı ve tuzlu besin tüketilmesi de sınavda aşırı susamaya sebep olacağından bu dönemde bu tarz beslenmemeye gayret edin. 135 dakika sürecek bir sınav var karşımızda. Sabah erken saatte yaptığımız kahvaltı sınav bitiş saatine kadar yeterli de olmayabilir. Bu nedenle, sınav salonuna erken giriş yapılacağından salona girmeden kan şekerini sınavın bu sürecinde dengede kalmasını sağlamak adına küçük sağlıklı atıştırmalıklar yapılmalı mutlaka. Sınava gelirken yanınızda bulundurabileceğiniz tam tahıllı ekmekle yapılmış küçük bir peynirli sandiviç,2-3 adet hurma,2-3 adet ceviz,5-6 badem fındık, kuru incir, kuru erik, kuru kayısı gibi lifli ve tok tutan atıştırmalıklar yenilip sınav salonuna girilmesi uygun olacaktır. Böylelikle kan şekeriniz sınav boyunca dengede kalacak ve konsantrasyonunuz yeterli seviyede kalacaktır. Emeklerinizin karşılığı güzel bir gelecek için başarılar diliyorum.”

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri