Sınav değil soygun!

Türkiye'de sınav ücretlerine rekor zamlar yaptı. En düşük sınav ücreti 100 TL'den başlıyor. Sınav ücretlerine yapılan fahiş zamlar öğrencilerin yanı sıra siyasilerin bile tepkisini çekti

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nca (ÖSYM) gerçekleştirilen sınavlara girecek adaylar geçtiğimiz yıllara oranla oldukça yüksek ücret ödeyecekler. 4 yıl önce 50 TL olan Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES), Yabancı Dil Sınavı (YDS) başvuru ücretleri 100 TL oldu. KPSS 3 oturum toplam 180 TL, Üniversite giriş sınavı 100 TL olarak belirlendi. KPSS Sınav Giriş Ücreti 485 TL, SMMM Yeterlilik Sınavı Ücreti 960 TL ve  TUS Sınavı Ücreti 300 olarak açıklandı.

ADAYLARDAN ZAMLARA BÜYÜK TEPKİ

Devlet Memuru, Akademisyen, Polis, Subay-Astsubay olmak isteyen tüm vatandaşların yolu illaki bir ÖSYM sınavından geçiyor. Hal böyle olunca durumu olmayan kişiler sınav ücreti ödemekte zorlanabiliyor. Yapılan zamlar sınavlara girecek öğrencileri ve adayları çileden çıkarttı. Büyük tepki çeken zamlar siyasilerin bile gündemine girdi.  Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, yapılan masrafların yanında öğrencilerden alınan sınav ücretinin haksızlık olacağını söyledi. 4 sene önce 50 TL olan ALES başvuru ücretinin 100 TL'ye yükseldiğine dikkat çeken Karamollaoğlu, gençlerin cebindeki simit ve çay parasına dahi göz dikildiğini söyledi.

ÇAY SİMİT PARASINA GÖZ DİKMEYİN!

"Gençlerimizin, cebindeki çay simit parasına dikmemek lazım" diyen Karamollaoğlu, şunları söyledi: "İktidar tam bir tükenmişlik içinde. Bütün kaynakları tükettiler, şimdi öğrencinin çay ve simit parasına göz diktiler. Neden böyle söylüyoruz? Şimdi ALES başvuruları var. Mayıs ayında yüz binlerce öğrenci Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı’na girecek. Sınava giriş ücreti 100 lira, 4 yıl önce 50 liraydı. Bununla bitse iyi. YDS 100 TL, KPSS 3 oturum toplam 180 TL, Üniversite giriş sınavı 100 TL.Allah’tan korkmak lazım! Gençlerimizin, cebindeki çay simit parasına göz dikmemek lazım. Efendim 'Sınav masrafı var, öğrencinin kalemini silgisini veriyoruz' diyecekler. Sınavda dağıtılan ithal Alman kalemleri, Alman silgileri 100 lira tutmaz. Ayrıca hükümet kendi gencini müşteri gibi görmemeli, müşteri muamelesine tabi tutmamalı. Bu gençler bizim. Bu gençlerin büyük bir kısmı emin olun, sıkıntı içinde. İlla bir güncellemeye gidecekseniz, sınav ücretlerini kaldırın. Gençlerimizin de çay ve simit parası ceplerinde kalsın." Bağımsız Milletvekili Sinan Oğan da sınav ücretlerine yapılan fahiş zamların haksız ve hukuksuz olduğunu dile getirdi.

HAKSIZ YERE ZAM YAPILIYOR

Sınav ücretlerine yapılan zamları sert bir dille eleştiren Türk Eğitim-Sen Konya 1 No'lu Şube Başkanı Tanfer Ata, "Türkiye bir sınav ülkesi haline geldi. Hemen hemen her aşamada gerek öğrencilerimiz ve vatandaşlarımız sınavlara girmek zorunda. Milli Eğitim Bakanlığlı (MEB) bu konuda lider. En çok sınav yapan kurum Milli Eğitim Bakanlığı'dır. Ehliyet sınavlarını, açık öğretim sınavlarını ve bazı kurumların sınavlarını da MEB yapıyor. ÖSYM'nin yaptığı sınavlar da var. Bu sınavların ücretleri dengesizliği büyük tepki topluyor. Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi olarak sınav ücretlerinin düşürülmesine yönelik yaptığımız çalışmalar var. Ama imam yine bildiğini yine okuyor. Kamuoyunda sınav ücretleri konusunda çok ciddi tepkiler var. Fakat Bakanlık ve diğer kuruluşlar bundan rahatsızlık duymuyor. İnsanlar bir işe girebilmek, kamuda yükselebilmek için sınavlara girmek zorunda kalıyor" dedi. "Bu sınavların suistimal edilerek, yüksek ücret talep edilmesini doğru bulmuyoruz" diyen Ata, şunları kaydetti: "Dar gelirli insanların bu ücreti nasıl vereceği düşünülmüyor. Türkiye'deki gelir dağılımı zaten belli. Bu şartlar altında bu ücretleri vermek gerçekten çok zor olacak. Genel merkezimiz öncülüğünde bu sınav ücretleriyle ilgili yeni bir çalışma yapacağız. Haksız yere zam yapıyorlar. Ben alınan ücretlerin adaletli olduğuna inanmıyorum. Bu sınav ücretleri nereye gidiyor. Türkiye'nin bu sınav ücretlerinden kurtulması gerekiyor. Sınavlar kâr amaçlı olmamalı. Devlet ticari bir kurum değildir. Ticari amaçlarla sınav yapılmamalı. Aldıkları ücretler sadece sınav maliyetlerini kurtarmalı. Eğitimciler olarak sınav ücretlerinin düşürülmesini talep ediyoruz" dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri