Simite 3 yıldan sonra zam yapıldı

3 yıldır 60 kuruştan satılan simitin fiyatı 75 kuruşa çıkarıldı. Yapılan zamın en büyük nedeni ise susama ve işçiliğe gelen zamlar

Simitte beklenen zam geldi. Şubat ayında Türkiye genelinde susam sıkıntısının yaşandığı dile getirilmiş, bunun da başta simit fiyatlarını ve içerisinde susam olan diğer gıdaların fiyatını artırıcağı belirtilmişti. Bunun sonucu olarak gerek susamın yüksek fiyatı gerekse de işçilik maliyetinde oluşan artış nedeni ile Konya'da simit fiyatlarına düzenleme geldi. Buna göre sade simitin fiyatı 60 kuruş yerine 75 kuruştan satışa sunulmaya başlandı. Konu ile ilgili olarak bilgi veren Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honca, simitte yapılan fiyat artışını daha önceden yapmaları gerektiğini ancak, bir yıl kadar geciktirdiklerini söyledi. Fiyat artışının simitin maliyetinde yaşanan değişiklik dolayısı ile olduğunu belirten Honca, “Simitin maliyetinde yaşanan artışlar dolayısı ile simit satış fiyatı da 15 kuruş artırıldı. Simit fiyatlarımız 75 kuruştan satılmaya başlandı. Tabi bu fiyatlarımız simidin çeşidine göre değişiyor. Geçen yıllarda susama gelen fiyat farkı ve işçilik farkı bu artışın olmasındaki en büyüt etken oldu. Elbette gelen susmlar yerinde değildi, 4,5 TL'ye aldığımız susam bugün 8,5 TL oldu. Bir çuvalda 5 kilogramın üzerinde susam kullandığımıza göre yüzde yüzün üzerinde artış oldu. Unda işçilikte ve diğer kiradan dolayı da bir sürü neden var. Bu girdiler ile olmazdı. Simitin birçok ham maddesi değişik. Ununun da değişik olması dolayısı ile yeni fiyatlarda uygulamaya geçildi” dedi.

'YENİ FİYATLAR MAKUL FİYATLAR'

75 kuruşun belirlenen fiyat olduğunu belirten Honca, bu fiyatın aşağısında da satış yapabilecek olan işletmelerin olacağını söyleyerek, “Belirlenmiş olan fiyatın altındaki fiyatta da satan olur, ona da dikkat etmek gerekir. Vatandaşlarımız güvendiği yerlerden simitlerini alsınlar. Simit fiyatlarını dengede tutmamız kolay bir şey değil. Her şey maliyete intikal ediyor. Bunlar da güvenilir fırınların olması ile sağlanır. Eskiden seyyar simitler vardı. Şimdi iş yerleri açıldı, simit fırınları, simit evleri açıldı. Bunların da kendilerine göre maliyet unsuru var. Bu nedenle fiyatlar yerindedir, makuldur” diye konuştu.

FİYAT ARTIŞI BİR YIL BEKLETİLDİ

Simit fiyatındaki artışın daha önce uygulanması gerektiğini ancak beklediklerini dile getiren Honca, “Bir yıl önceden fiyatın artırılması gerekirdi. Biz esnafımız ile görüşerek daha sonraki günlere bıraktık. Ama maalesef fiyat ayarlaması yapmak zorunda kaldık. Simit maliyetine etken bir sürü neden var. Önceki fiyat 3 yıl geçerli olmuştu, bu fiyatın da 3 yıl değil de, daha uzun süre aynı fiyatta kalmasını temenni ediyoruz. Simitin maliyet fiyatlarında artış olmazsa biz de simitin satış fiyatında artış yapmayalım” ifadelerini kullandı. Öte yandan simit satışı yapan fırınların sahipleri de, yapılan artışı yerinde bulduklarını söylüyor. Fırıncılar, kendilerine gelen ürünlerin maliyete etkisi olduğunu söyleyerek, bu fiyat artışı ile biraz daha maliyeti düşürmeyi planladıklarını ifade ediyor.


MUSTAFA ÖZÇELİK merhabahaber.com
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri