Şimdi onların kemikleri sızlıyor!

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından aylık olarak yayımlanan Basın Hayatı dergisi 7. sayısında Konyaspora iki sayfa yer ayırdı

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından aylık olarak yayımlanan “Basın Hayatı” dergisi 7. sayısında Konyaspor’a iki sayfa yer ayırdı. Derginin bu sayısında Konyaspor’un kuruluşundan ve kurucularından, Konya İdmanyurdu ile birleşmesinden bugüne kadar gelen serüvenini okurlarıyla paylaştı. Bugün kapanma ile karşı karşıya kalan Konyaspor’un  temelinin matbuatçılar, yani matbaacılar tarafından atıldığı ifade edilirken, “1922 yılının Haziran  ayına gelindiğinde gayri resmi Matbuat takımının ileri gelenleri Konya futbolunun köklerini teşkil edecek Konya Gençlerbirliği adıyla yepyeni bir takım kurarlar.  Babalık Gazetesi  İdare Müdürü Halit Kurşun kurucuların başındadır. Onu Baş Mürettip Nazım Ermeral, PTT Memuru Münir Bey, Gazazade Kadir, Mürettip Hüseyin, Makinist Selim Bey destekler.  Takımın renklerinin siyah-beyaz olmasına karar verilir. Beşiktaş’tan esinlenerek takımın amblemi Kartal olur.”  Büyük emeklerle 3-5 futbol gönüllüsünün temellerini attığı Konya futbolu bugünlerde en zor günlerini yaşıyor. Kapanma ile karşı karşıya kalan Konyaspor, yanlış yönetimler sonucunda borç batağında yaşamını sürdürmeye çalışırken bu takımı kuran insanların kemikleri sızlıyordur.  Basın İlan Kurumu’nun yayın organı olan dergi, Konyaspor’un nasıl kurulduğunu ve kimler tarafından kurulduğunu bütün çıplaklığıyla gözler önüne sererek, okurlarıyla paylaştı.

KONYASPOR’UN TEMELİNİ MATBUATÇILAR ATTI

Ülkemizde futbol ilk defa İzmir’de oynandı. Anadolu'nun diğer şehirleri de futboldan nasibini aldı. Bu şehirlerden biri de Konya'ydı. Ancak Konya'da futbolun takım ruhuyla ortaya çıkması diğer bütün şehirlerden farklı olacaktı. Konya'nın futbolla tanışması 1910'lu yıllara rastlar. Askeri lisenin, Konya Lisesi' nin hatta medrese talebelerinin futbola ilgisi büyüktür. Konya’nın ünlü tarihçilerinden İbrahim Hakkı Konyalı, Beşiktaş'ın eski futbolcularından Refik Osman Top'un çıkarttığı 'Gol' isimli mecmuadan oyunun kurallarını öğrendiklerini yazar. Bu şehirde zamanla lise talebelerinin yanı sıra esnaflar, memurlar ve matbuat (basın) çalışanları da futbola büyük ilgi göstermeye başlar. Matbuat mensupları diğer çalışanlara göre bir adım öne çıkar. Babalık Gazetesi'nin çalışanları ve memurlar bir takım kurarlar, takımın renkleri de sarı-kırmızı olur. Takımın ismi 'Matbuat'ur, Bugünkü Konyaspor'un tohumlarını atacak takım budur. 1922 yılının Haziran ayına gelindiğinde ise gayri resmi Matbuat takımının ileri gelenleri Konya futbolunun köklerini teşkil edecek Konya Gençlerbirliği adıyla yepyeni bir takım kurarlar.

Babalık Gazetesi İdare Müdürü Halit  Kurşun kurucuların başındadır. Onu Baş Mürettip Nazım Ermeral, PTT Memuru Münir Bey, Gazazade Kadir, Mürettip Hüseyin, Makinist Selim Bey destekler. Takımın renklerinin siyah-beyaz olmasına karar verilir. Beşiktaş’tan esinlenilerek takımın amblemi kara-kartal olur. Matbuat takımının tecrübeli denilebilecek futbolcuları artık Siyah-Beyaz forma giyeceklerdir.

Matbuat çalışanlarının kurduğu takım Konya futbolunu alevlendirir. Çok geçmeden kendilerine bir rakip de çıkar. Bu rakip 1923 yılının Temmuz ayında orduda görev yapan Rafet Çağlar, Milletvekili Saffet Gürol, Şevki Ergun, Celal Vaner, Nazım Buzcu, Seyfi Muşkara’nın öncülüğünde kurulan Konya İdman Yurdu’dur, renkleri Yeşil-Beyaz olan bu takımın amblemi yıldız’dır. Kısa sürede Konya halkı bu iki takım arkasın da kümelenmeye başlar. Aralarındaki rekabet abartılı bir şekilde artar. Zamanla Konya’da yeni takımlar kurulur ama hiçbiri onlar gibi etkili olamaz. 1960’lı yıllarda Futbol Federasyonu’nun girişimleriyle Anadolu’nun dört bir tarafında şehir takımları kurulur Federasyon yetkilileri Konya’da da İdmanyurdu ve Gençlerbirliği takımlarının birleşmesini ve tek bir takım kurmalarını ister. Ancak federasyonun birleşip Konyaspor adı altında tek bir takım oluşturun fikri bile bu iki takımı bir araya getiremez. Anlaşma olmayınca Konya Gençlerbirliği’nin tek başına müracaatı ile1964 yılında Konyaspor kurulur ve profesyonel takım hüviyetini alır. İki takımın yolları 1968 yılında 3. Lig’de bir kez daha kesişir. Rekabet yeniden başlar. 12 Eylül darbesinden Konya halkını bölen İdmanyurdu-Konyaspor rekabeti de nasibini alır. İhtilalin ardından 2.Ordu Komutanı Orgeneral Bedrettin Demirel, iki kulübü birleştirmek için girişimlerde bulunur. Konya İdmanyurdu yine direnir ama paşanın ciddiyeti karşısında 1981 yılında birleşmeyi kabul eder ve Konya’yı iki takımın birleşmesinden doğan Konyaspor liglerde temsil etmeye başlar.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri