Silifke Meslek Yüksekokulu'nda Çilek Çalıştayı

Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu koordinatörlüğünde Silifke İlçe Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen ve Silifke’deki diğer kamu ve özel kuruluşların destekleri ile gerçekleştirilen Silifke’de Çilek Üretimi, Sorunları...

Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu koordinatörlüğünde Silifke İlçe Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen ve Silifke’deki diğer kamu ve özel kuruluşların destekleri ile gerçekleştirilen Silifke’de Çilek Üretimi, Sorunları ve Alternatif Ürünler Çalıştayı, Silifke Meslek Yüksekokulu konferans salonunda gerçekleşti.

Doç. Dr. Sevgi Tüzün Rad, çilek üretimi ile ilgili şunları kaydetti: "Türkiye’de çilek üretimi ve ihracatı 136 bin dekar üretim alanı, 352 bin ton üretim miktarı. Türkiye çilek üretiminde dünyada 2. sırada, ihracatta ise 7. sıradadır. Toplam üretimin yüzde 59,4’ü Akdeniz Bölgesi’nden, yüzde 20,3, Doğu Marmara Bölgesi’nden ve yüzde 11,3’ Ege Bölgesi’nden sağlanmaktadır. En önemli çilek üreticisi iller ise Mersin yüzde 36,3, Antalyayüzde 21,2 ve Aydın yüzde 13,1’dır. Mersin’de çilek üretimi 125 bin ton, bunun 63 bin tonu Silifke’de ve 59,5 bin tonu Anamur’da üretilmektedir. Ürün maliyeti çok yüksektir. Meyve üretimi için özel bir destekleme yoktur. Hasatta yoğun işgücüne ihtiyaç vardır. Hasattan sonra soğuk zincir yoktur. Çabuk bozulabilir bir üründür. Pazarlama, ulaşım, kalite, ambalajlama ve paketleme sorunları vardır."

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, konuşmasında, "Biz ihracatçı olarak kalite sorununu çok büyük ölçüde yaşıyoruz. Bizden geçmişi daha 5 sene önce başlayan Yunanistan’la Rusya pazarında, Avrupa pazarında rekabet edemiyoruz. Bu da kalite sorunundan dolayıdır. Çilekçiliğin örtü altına daha kaliteli üretime doğru nasıl çözümler üretebiliriz bizim onu tartışmamız lazım. Ben Mersin Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyorum. bu tür toplantıların yapılması ve daha da arttırılmasını arzu ediyoruz." dedi.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Abdullah Süngü ise konuşmasında "Silifke iklim yapısı ve verimli topraklarıyla son yıllarda özellikle çilek üzerinde yapılan çalışmalarla birlikte, çilek konusunda da adından söz edilir hale gelmiştir. Tabi bu gelişim sürecidir bir anda olmuş bir şey değildir." ifadelerini kullandı.

Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu öğrencileri ve hocaları, Çilek üretimiyle uğraşan Silifkeli çiftçiler çalıştayda katılımcı olarak bulundular. Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Garip Yarşı, Silifke Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, çalıştayda birer konuşma yaparak çilek hakkında bilgi ve görüşlerini paşlaştı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri