Sık tekrar eden baş ağrısına dikkat!

Yaşadığımız hızlı çağın sık görülen sağlık sorunlarının başında gelen baş ağrısı, Türkiye nüfusun yüzde 50sini tehdit ediyor
Yaşadığımız hızlı çağın sık görülen sağlık sorunlarının başında gelen baş ağrısı, Türkiye nüfusun yüzde 50’sini tehdit ediyor. Çoğu zaman stres, sinir, uykusuzluk, hava koşulları gibi pek çok çevresel faktörün neden olduğu baş ağrısının pek önemsenmiyor, ancak uzmanlar sık tekrarlayan baş ağrılarının beyin tümörü gibi ciddi hastalıkların habercisi olabileceği konusunda uyarıyor. Özel Medline Konya Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Nigar İnceköy, “Baş ağrısı, vücudumuzda bir şeylerin eksikliğini haber veren bir işarettir. Bu eksiklik sadece kısa bir süre dinlenmek bile olsa önemsemelisiniz. Aksi takdirde baş ağrınız kronikleşebilir. Sık tekrar eden baş ağrısı ise beyin tümörü gibi tehlikeli hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle şiddetli ve uzun süren baş ağrıları ihmal edilmemelidir” dedi.
GERİLİMLİ BAŞ AĞRISI
Baş ağrılarının tüm dünyada hekime başvurularda en sık dile getirilen yakınmayı olduğuna dikkat çeken Dr. Nigar İnceköy, kadınların yüzde 5’i ve erkeklerin ise yüzde 2,8’inin her yıl 180 gün ve üzeri sürede baş ağrısı yaşadığını belirtti. Dr. Nigar İnceköy sözlerini şöyle sürdürdü: “Baş ağrılarının 300’den fazla farklı tipi var. Birçoğunun kökeni halen tam anlaşılmamış olmakla beraber genellikle iyi huylu özellik sergiliyor. Ancak bazen ciddi ve yaşamı tehdit eden nedenlerle ilişkili olabiliyor. Baş ağrıları içerisinde en sık rastlanan gerilim baş ağrısıdır. Bu baş ağrıları kaslarda gerginlik ve stres sonucu ortaya çıkıyor.
Gerilim ağrıları olan hastalar baş ağrılarını genelde basınç ya da gerilme şeklinde tarif ediyorlar. Ağrılar migrenin aksine hafif- orta şiddette seyrediyor. Genelde iki taraflıdır, aşırı fiziksel aktiviteyle alevlenmeleri olmuyor. Bulantı, kusma, ışık ve ses hassasiyeti olmuyor. Tanı için bu özeliklerin yanı sıra yine baş ağrısının başka hastalıkla ilişkili olmadığının kanıtlanması gerekiyor.”
BAŞI AĞRIYAN HASTA NE ZAMAN MUTLAKA DOKTORA BAŞVURMALI?
• Ağrı sürekli ve artan şiddette ise,
• İlk kez ağrıyla tanışan kişinin yaşı 10’un altında, 50’nin üstündeyse,
• Daha önce mevcut olan ağrının şiddeti, şekli değiştiyse, tedaviye cevap vermiyorsa,
• Baş ağrısı sürekli, künd ve hafifse,
• Baş ağrısı şimdiye kadar hayatında karşılaştığı en şiddetli ağrıysa ve ağrı bir fiziksel aktivite sırasında (ağır bir yük kaldırmak) ortaya çıkmış ve şiddetini arttırmışsa mutlaka doktora gitmek gerekir.
HABER MERKEZİ
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri