Sigortasız çıkmayın

Konya'da trafik sigortalarına yüzde 100 ila yüzde 500 oranında yapılan zamlar nedeniyle yüzlerce sürücü poliçesini yenileyemiyor. Şehirde yüzlerce sürücü sigortasız aracıyla yola çıkıyor. Uzmanlar sürücüleri, "Sigortasız yola çıkmayın" diye uyarıyor

Yüksek trafik sigortası primleri nedeniyle sigortasız araç sayısında büyük artış yaşanıyor. Zorunlu trafik sigortasına yapılan fahiş zamlar sürücüleri üzdü. Sigortalara geçtiğimiz aylarda yüzde 100 ila yüzde 500 oranında zam yapıldı. Sigorta şirketlerinin yaptığı zam sürücüleri zor durumda bırakıyor. Zam nedeniyle birçok sürücü poliçesini yenileyemiyor. Özellikle eski model otomobillerin sürücüleri trafiğe sigortasız çıkıyor. Eski model araçların poliçe bedeli çok yüksek çıkıyor. Daha önce kazaya karışmış eski model bir aracın sigorta poliçesinin bedeli, neredeyse aracın değerini buluyor. Bu nedenle çok sayıda sürücü poliçesini yenilemiyor. Sigortasız yola çıkanların sayısı her geçen gün artıyor. Trafikte büyüyen tehlike birçok kesimi endişelendiriyor. Geçen yıl sigorta şirketleri serbest tarifeye geçti. Geçişle birlikte sigorta poliçelerinde tüketiciler lehine bir fiyat avantajının olması bekleniyordu ancak uygulamada bunun tam tersi oldu. Trafik sigorta poliçeleri, neredeyse araçların kasko sigortasına eşdeğer bedellere çıkmaya başladı.

 

SİGORTACILAR SÜRÜCÜLERİ UYARIYOR

Sigortacılar ise sürücüleri uyarıyor. Çünkü sigortasız bir araçla ölümlü bir kazaya karışanların başı çok ağrıyor. Sigorta primlerindeki artış bugünlerde vatandaşın birinci gündemi oldu. Vatandaştan gelen tepkiler nedeniyle hükümet de harekete geçti. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'in "Zorunlu trafik sigortası ile kasko birleşsin" önerisine yanıt Mehmet Şimşek'ten geldi. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortası primlerindeki artışa ilişkin, "Kasko ile zorunlu trafik sigortası birleştirilebilir mi veya kasko yapana zorunlu trafik sigortası yükümlülüğü kaldırılabilir mi, bu hususu çalışacağız" dedi. Ancak sigortacılara göre birleşme mümkün değil.

SADECE SİGORTASI BİN 100 LİRA ÇIKIYOR

Sigorta primlerine yapılan fahiş zamlardan sonra birçok sürücünün poliçesini yenileyemediğini belirten Vista Sigorta ve Aracılık Hizmetleri'nin sahibi İbrahim Can, zamların sürücüleri zor durumda bıraktığını ifade etti. Can, "Sigorta primlerine ciddi manada zam geldi. Poliçe bedelleri çok yüksek çıkıyor. Bu nedenle özellikle 20 yaşından büyük araçların sahipleri poliçesini yenilemiyor. Vatandaş sigorta yaptırmak istiyor, ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle poliçesini yaptıramıyor. 20-30 yaş aralığındaki bir aracın poliçe fiyatı ortalama bin 100 lira çıkıyor. Yeni araç alan birçok sürücü de aracını sigortalatamıyor" açıklamasında bulundu. Bazı araçların zorunlu trafik sigortasının kasko bedelini geçtiğini de belirten İbrahim Can, "Trafik sigortası ile kasko birleşsin" önerisinin sigorta firmaları tarafından kabul görmeyeceğini belirtti. Can, şunları söyledi: "Kasko daha çok yeni araçlara yapılıyor. 1-10 yaş aralığında olanlara firmalar kasko veriyor. Bazı şirketler 3 yaşına kadar kasko yapıyor. Dolayısıyla şirketler böyle bir birleşmeyi kabul etmez. Bu birleşme sıkıntışı da çözmez." 

ART NİYETLİLER ŞİRKETLERİ KANDIRIYOR

Bazı art niyetli sürücülerin ve tamircilerin sigorta şirketlerini kandırdığını da belirten Can, şirketlerin bu nedenle yüksek hasar bedelleri ödediğini, bu durumun da tüm sürücülere olumsuz şekilde yansıtıldığını kaydetti. Can, "İğneyi kendimize, çuvaldızı da başkasına batırmalıyız. Usulsüz kaza bildirimlerinin sayısı hayli fazla. Kaza bildirimlerinin 4'te biri usulsüz. 'Nasıl olsa sigorta karşılayacak' diyen bazı sürücüler, daha fazla para almak için hasarı fazla gösteriyor. Experlerin vicdanına kalmış. Haksız kazanç elde eden çok. Bu yüzden şirketler de hasar bedeli fazla çıkıyor. Zam yapmak zorundayız' diyor. Haksız kazancı terk etmeliyiz" sözlerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri