Sığındıkları Gecekondular Belediye Yıkınca Suriyeliler Sokakta Kaldı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin yaşam şartları, havaların soğumasıyla iyice zorlaştı. Ankara'ya gelen on binlerce Suriyeli ‘kentsel dönüşüm' kapsamına alınıp çoğu yıkılan gecekondu ve harabe...

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin yaşam şartları, havaların soğumasıyla iyice zorlaştı. Ankara'ya gelen on binlerce Suriyeli ‘kentsel dönüşüm' kapsamına alınıp çoğu yıkılan gecekondu ve harabe yapılara sığındı. Ancak kış öncesi sığındıkları gecekondular dönüşüm kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılınca sokakta kaldılar. Parklarda, bahçelerde barınmaya çalışan Suriyeliler inşaat atıklarını yakarak ısınmaya çalışıyor. Bazı sığınmacılar, yıkılan evlerin molozları üzerine kendi imkanlarıyla naylon ve battaniyelerden barakalar oluşturdu.

Ankara Valiliği'nin açıklamasına göre Başkent'te ‘kayıt altına alınan' sığınmacı sayısı 11 bin 235'i erkek, 10 bin 227‘si kadın olmak üzere toplam 21 bin 426. Ancak ‘kayıt altına alınamayan' ve şehrin özellikle Altındağ, Mamak gibi gecekondu semtlerine yayılan Suriyelilerin sayısının bu rakamın çok üzerinde 40 bine yakın olduğu belirtiliyor. Kentsel dönüşüm kapsamına alınan ve yıkılma kararı verilen gecekondulara sığınan Suriyeliler, kapı ve pencereleri olmayan bu yapılara naylondan ve bezden kapı ve pencere yaparak hayata tutunmaya çalışıyor. Bir yandan sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bu evler boşaltılıp evler yıkılıyor.

YIKILAN GECEKONDU MOLOZU ÜZERİNE NAYLONDAN 'KONDU'

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Suriyeli mültecilerin mesken edindiği Hacıbayram Mahallesi'ndeki harabe evleri ‘Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi' kapsamında yıktı. Bölgede bulunan boş alan ve sokaklara yerleşen mülteciler gece ateş yakarak ısınmaya çalışıyor. Gündüz saatlerinde kentin kalabalık semtlerine giden genç Suriyeliler dilencilik yapıyor. Roma Antik Tiyatrosu ve Hacıbayram Veli Camii çevresinde kalan yaşlılar ise çaresizlik içinde diğerlerini bekliyor. Eşyalarıyla birlikte sokakta kalan Suriyeli aileler ne yapacaklarını bilemez durumda. Havaların soğuk olduğunu, özellikle küçük yaştaki çocuklarının hastalanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Suriyeliler, kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor. Yıkılan evlerin enkazı üzerine naylon ve bezlerden kendilerine sığınacak barakalar inşa etmeye çalışan Suriyelilerden bazısı da park ve bahçe gibi boş alanlarda barınmaya çalışıyor. Ateş yakarak ısınmaya çalışan Suriyeliler, kış geldiğinde ne yapacaklarını ise kestiremediklerini söylüyor.

“ÇOCUKLARIM HASTALANIYOR, HASTANEYE GÖTÜREMİYORUM”

Halep'teki evi bombalandığı için kaçıp Türkiye'ye sığınan 34 yaşındaki Halil Mustafa, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılan bir gecekondudan parka sığınan Suriyelerden biri. Dört çocuğu ve eşiyle sokakta kaldığını anlatan Mustafa, soğuklar nedeniyle çocuklarının hastalandığını, kimliği olmadığı için hastaneye götüremediğini belirtiyor. Mustafa, “Halep'teyken mutluyduk, evimiz malımız vardı. Bir bomba ile hayatımız değişti. Buraya sığındık, şimdi ‘bu evi yıkacağız' deyip bizi dışarı attılar. Ne yapacağımızı bilemez haldeyiz. Kendim için değil ama havalar çok soğuk ve çocuklarım üşüyor, onlara çok üzülüyorum.” şeklinde konuşuyor.

“EVİ YIKTILAR, MECBUREN BARAKA YAPTIM”

Hacı Bayram Mahallesi'nde bulunan Tepe Sokak'ta kaldıkları ev yıkılınca sokakta kalan 39 yaşındaki Cemal Heyderi, kendi imkanlarıyla yıkılan evin enkazı üzerine baraka inşa ediyor. Moloz yığınları arasından topladığı tahta, naylon ve battaniyelerle sığınacak baraka inşa eden Heyderi, yıkılan evde üç aile yaşadıkları, hepsinin sokakta kaldığını anlatıyor. Kendilerine sığınacak bir yer gösterilmeden dışarıya atılıp evlerin yıkıldığını belirten Heyderi, “Bu barakayı yapmaya mecbur kaldım. Kardeşimle birlikte bu işi yapmaya çalışıyoruz. Keşke evi yıkarken, şuraya gidin, şurada yaşayın deseydiler. Suriye'de bombalardan kaçıp buralara kadar geldik, şimdi ise soğuk havadan kaçacak yer arıyoruz.” ifadelerini kullanıyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri