“Sigarayı bırakmak için geç değil”

Sigaranın ekonomik, sosyal ve fiziksel anlamda çok yıkıcı sonuçlarının olduğunu Yeşilay Konya Şube Başkanı Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, “Sigara, ciddi bir bağımlılık ancak hiçbir zaman için sigarayı bırakmak için geç değil” dedi. 

11 ayın sultanı olan Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan sigara tiryakileri, 15 saatten fazla bir süre sigara içemiyor. Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında sigara kullanımına karşı vatandaşları uyarıyor. Konunun uzmanları ise sigaranın bırakılabileceğini, Ramazan ayının da sigarayı bırakmak için en uygun ay olduğunu söyledi. Sosyal medya üzerinden de #SigarayıBırakıyorum hastagı açılarak, bu konuda bir farkındalık sağlanmak istendi. 

RAMAZANDA SİGARA İÇMEK ÇOK DAHA TEHLİKELİ!

Yeşilay Konya Şube Başkanı Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, Ramazan ayının nefse hakim olunan bir ay olduğunu söyledi. 

Ramazanda sigarayı bırakmanın daha kolay ve mümkün olabileceğinin altını çizen Büyükhelvacıgil,  “Sigara, hem bütçemize hem de vücudumuza zarar” dedi. Her fırsatta sigara içmenin zararlı bir alışkanlık olduğunu dile getirdiklerini ifade eden Dr. Büyükhelvacıgil, “Ramazanda sigara içmek, normal zamana göre çok daha sıkıntılı olabilir. Sigara içmek Ramazan ayında daha büyük tehlike yaratabilir. Neden? Çünkü oruç tutunca insan gün boyu aç ve susuz kalıyor. Akşam olduğunda oruç açılıyor ve akşam yemeği yeniliyor.  Yemekten hemen sonra kan dolaşımı ile mide ve bağırsaklara daha fazla kan gönderilir. Bu yüzden örneğin kalp, beyin, böbrek gibi yaşamsal öneme sahip organlara giden kan miktarı azalabilir. Bu durum özellikle kalp ve beyin damar hastalığı olanlar açısından ciddi risk oluşturabilir. Tiryakiler için Ramazan ayı sigaradan kurtulmak için büyük bir fırsat.” 

RAMAZAN VE KORONA DÖNEMİ FIRSATA ÇEVRİLMELİ 

“Sigaranın ekonomik, sosyal, fiziksel ve çok yıkıcı sonuçları var.  Lütfen tehlikenin farkında olalım” diyen Büyükhelvacıgil, uyarılarda bulunarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sigara ciddi bir bağımlılık. Biz gerek Ramazan ayında gerekse de diğer zamanlarda yani her fırsatta vatandaşımızı bu bağımlılığa karşı uyarıyoruz. Merhaba Gazetesi aracılığıyla bir kez daha söyleyelim;  Ramazan ayı  sigaranın zararları konusunda duyarlılığı arttırmak ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla önemli. 1 yıldan bu yana bir de korona virüs illetiyle yaşıyoruz. Bu hastalık, akciğerleri hedef alıyor. Yapılan çalışmalarda sigara içenlerde korona virüs görülme riski, sigara kullanmayan bireylere nazaran 14 kat daha fazla. Sigarayı bırakmak için geç değil. Ramazan ve korona virüs, bize sigara bıraktırma konusunda vesile olabilir. Tütünün akciğerde oluşturduğu hasar, virüse ve enfeksiyonlara karşı direnci düşürüyor. Astım olan hastalar, daha çok sıkıntı çekiyorlar. Çok uzun yıllar sigara kullananlar 'Bu saatten sonra sigarayı bıraksam ne fayda' diyor. Hayır, öyle değil. Sigarayı kullanmadığımız ilk 8 saatte bile olumlu etkilerini görmeye başlıyoruz. Hiçbir zaman için sigarayı bırakmak için geç değil. Gün ve gün, haftalarca ve aylarca süren bu süreçte yani sigarayı bıraktıkça adım adım akciğerlerimizin temizlendiğini, hayata daha farklı bir şekilde baktığımızı görebileceğiz. Geleceğimizi kurtarmak elimizde. İşte geleceğimizi kurtarmak için mübarek bir ayın içindeyiz. Fırsatları iyi değerlendirmek gerekir.”

Yeşilay Konya Şube Başkanı Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil

SAĞLIK BAKANLIĞI DA UYARDI

Sağlık Bakanlığı, sigara ve tütün kullanımının koronavirüs ile mücadeledeki rolüne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; sigaranın bu dönemde her zamankinden çok daha fazla tehlike içerdiği, Ramazan ayının sigarayı bırakmak için fırsat yarattığı belirtildi.

Ayrıca bilimsel çalışmaların, sigara kullanan ve tütün dumanına maruz kalan kişilerin, kullanmayan maruz kalmayanlara göre koronavirüse yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğunu gösterdiği yer aldı.

İFTAR SONRASI BEYİN KANAMASI RİSKİ

Açıklamanın devamında, "Sigara kullanımı, ramazan ayında da son derece ciddi sağlık sorunlara sebep olabiliyor. Tüm gün sigara kullanılmamasının ardından, iftar sonrası üst üste sigara içilmesi ya da başka bir tütün ürünü kullanılması ile kandaki nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde ani yükselmeler oluyor. Bunun etkisiyle damarlarda daralma meydana geliyor ve organlara yeterli oksijenin taşınması zorlaşıyor. Bunun sonucu olarak da tansiyon yükselmesi, beyin kanaması ve inme riski artıyor. Ayrıca ani nikotin artışı, çarpıntıya sebep oluyor ve kalp krizi riskini artırıyor." denildi.

"SİGARAYI BIRAKMAYA DAVET EDİYORUZ"

İftar ile sahur arasındaki kısa sürede, bir tam günde tüketilen tütün ürünü miktarının tüketilmesi durumunda zararlı etkilerin katlanarak arttığına dikkat çekilip, "Bu sebeplerle iftarla birlikte hemen tütün ürünü kullanımına başlamamak hatta ramazan ayını bu bağımlılıktan kurtulmak için bir fırsat olarak değerlendirmek gerekiyor. Tütün bağımlılığı ile mücadelede, tütün ürünlerinden ayrı kalınan süre ne kadar uzar ve sürekli hale gelirse tütün ürünlerine duyulan fiziksel ihtiyaç da o kadar azalıyor. Ramazan ayı gibi özel günler, sigara kullananların kararlılığına ve iradesine olumlu katkı sağlıyor, bırakma sürecini kolaylaştırıyor" denildi.

EMRE ÖZGÜL 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri