Sigarayı bırakmak artık daha kolay

Türkiyede sigarasız günler başladı. Bundan sonra ev ve sokak hariç hiçbir yerde sigara içilmeyecek. Bu yasak çoğu insan için sigarayı bırakmak için bir şans olurken, bırakamayanların oranı ise yüksek. Uzmanlar ise sigarayı bırakmak için yardım almanın ger



Özel BSK Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Ayşe Gül Çallı, sigarayı bırakmada başvurulan yardımcı yöntemler hakkında bilgi verdi. Doktor Ayşe Gül Çallı, araştırmalara göre sigara içenlerin yüzde 90’ının sigarayı bırakmak istediklerini fakat bunu başaramadıklarını, sigarayı kendi iradeleri ile bırakanların yüzde 70'nin ise ilk ayda tekrar kullanmaya başladığını söyledi. Uyandıktan hemen sonra sigara içenler, hastayken sigara içenler ve sigaradan uzak duramayanların ciddi derecede bağımlılığı olduğunu dile getiren Çallı, “Kişiler sigarayı bırakmakta zorlanırlar. Verilere göre, doktor desteği olmadan bırakacağım diyerek sadece kendi isteği ile bırakılan sigara bırakma başarı oranları yüzde 3 ile 5 arasında değişiyor. İlaçsız olarak, doktor desteği ile bırakma başarı oranı ise yüzde 7–10 arasında. Bu kötü alışkanlığı hiçbir yardım almadan bırakabilecekleri gibi birçok yardımcı yöntem de kullanabilirler” dedi. Çallı, sigarayı bırakılması noktasında aşağıdaki yöntemlerin kullanılabileceğini belirtti. 
Nikotin Bandı: Kullanılan sigara miktarına göre ayarlanıyor. Başarı oranı yüzde 40–45.
Nikotin Sakızı: Kişi 2 miligramlık sakızlardan gün içinde 8–10 defa çiğniyor. Ağzında emerek nikotini alıyor. Konsantrasyon kaybı ve terleme gibi yan etkiler gözlenebiliyor. 4–8 hafta süren tedavinin başarı oranı yüzde 15–25.
Elektronik Sigara: El ve dudak alışkanlığı olanlarda yararlı. Bir türlü bırakamayanlar için geliştirilen elektronik sigara, yine normal sigara gibi nikotin ve bunun yanı sıra duman ve aroma içeriyor.
Bupropion: Beyinde nikotin reseptörlerini doyuran ilaç, bıraktıktan sonraki dönemde kişide nikotin alıyormuş etkisi veriyor. Bazı kişilerde uykusuzluk ve alerjik yakınmalara yol açıyor. Tedavi 28-60 gün arasında yapılıyor. Başarı oranı yüzde 40.
Vareniklin: Beyindeki nikotin reseptörlerine bağlanan, nikotin reseptörlerini kısmen bloke eden bir ilaç. İlacın yan etkisi ise bulantı. Kişinin ilacı bırakmasına neden olacak kadar değil ama rahatsız edici olabiliyor tabii. Başarı oranı yüzde 40.
Akupunktur: Akupunktur tedavisi beyni yeniden sigaraya gerek duymadan serotonin ve endorfin salgılaması için uyarır ve beyin, eski otonomisini kazanır. Ancak sigara bırakma yöntemleri arasında yararlı olduğuna dair bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır.
Biorezonans: Biofiziksel olarak sigara içimi engelleniyor. 45 dakikalık seansta bazı insanlar sigarayı bırakıyor. Bu yöntem, hamile kadınlar ya da kalp pili kullananlara önerilmiyor.
Hipnoz: Hipnoz, alışkanlıkları kırmanın en etkili yolu. Hipnoz, sigaranın oluşturduğu alışkanlık yaratan davranışlarınızı değiştirerek, yerine yeni sağlıklı davranış biçimleri koyuyor. Öncelikle sigarayı bırakma ünitesinde hastalara ayrıntılı muayene ve solunum testi yapılıyor, bu süreçte hasta için en uygun yöntem belirlenerek bir program oluşturuluyor. Uygun hastalara ise “Hipnoterapi” uygulanıyor. Hipnoterapi tedavisi hakkında bilgi veren Çallı, “Programın ilk seansını “Farkındalık Tedavisi” dediğimiz bilinçlendirmeye ayırdık. Sigarayı niçin içtiğinizi zannettiğiniz ile gerçekte neden içtiğiniz iki farklı hikayedir ve gerçek nedenleri bilmek başarıya giden ilk adımdır. İkinci, üçüncü seanslarda bilinçaltı eğitimi yani ‘Hipnoterapi’ var. Daha sonra sigara içme isteğini etkili bir şekilde azaltan ve hastaya da öğretip uygulamasını sağladığımız ‘Self Hipnoz’ ve ‘EFT’ uygulanır. ‘Duygusal Özgürleştirme Tekniği’ olarak da bilinen bu yöntem özellikle bağımlılık tedavisinde yaygın olarak, diğer tedavileri desteklemek amacıyla kullanılır” diye konuştu.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri