Sigaraya dev zam kapıda

Sigara fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. ÜFE artışına bağlanan sigaradaki ÖTV'nin bu yıl rekor kıran enflasyon nedeniyle fiyatları önemli ölçüde yukarı çekeceği belirtildi.

Enflasyon düşük seyrederken vergi gelirlerini düşürmemek için otomatik olarak ÜFE artışına bağlanan sigaradaki ÖTV'nin bu yıl rekor kıran enflasyon nedeniyle fiyatları önemli ölçüde yukarı çekeceği belirtildi.

Sigaradan alınan ÖTV her 6 ayda bir Yİ-ÜFE ile artırılmaktadır. Ayrıca sigaraya yapılan her 1 kuruşluk zam, sigarada önemli bir fiyat artışını da beraberinde getiriyor çünkü bu vergi sistemi fiyata 6,8 kuruşluk zam olarak yansıyor.

EN DÜŞÜK SİGARA 33 TL OLACAK

Kasım ayı enflasyon verilerine göre Yİ-ÜFE'de Temmuz'dan bu yana beş aylık değişim yüzde 22,6. 2022 Aralık ayında Yİ-ÜFE'deki aylık değişim yüzde 2 olsa bile Ocak ayında ÖTV artışı yüzde 25 olacak.

HaberTürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; Beklendiği gibi Yİ-ÜFE'de 6 aylık değişim oranı yüzde 25 olursa ve başka bir karar alınmaz ve bu oranda otomatik bir artış yapılırsa "asgari sabit vergi" uygulaması nedeniyle önemli bir fiyat artışı ortaya çıkacaktır.

Üretim maliyetine etki eden diğer unsurlar da dikkate alındığında en ucuz sigara fiyatının 33 lirayı bulacağı hesaplanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri