Konya Sağlık İl Müdürü Hasan Küçükkendirci, sanayi toplumlarında kullanılan uçucu kimyasal maddelerin kansere sebep olduğunu belirterek, Konya'da özellikle ayakkabı sektöründe kullanılan uçucu maddelerin kansere yol açtığını bildirdi.
Küçükkendirci, Kanser Haftası dolayısıyla Konya Umutevi'nde düzenlediği basın toplantısında, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
Son yıllarda kanserin önlenmesi için yapılan çalışmaların sevindirici olduğunu belirten Küçükkendirci, kansere yol açan başlıca etkenlerin sigara ve obezite olduğunu bildirdi.
Sigarayla mücadelede başlatılan çalışmaların başarıyla ilerlediğini vurgulayan Küçükkendirci, ''Son zamanlarda obeziteyi önlemeye yönelik başlatılan çalışmalar da sevindirici nitelikte'' dedi.
Sigara ve obezitenin dışında endüstriyel teknolojinin artmasıyla birlikte insanların kansere yol açan bazı etkilere maruz kaldığını ifade eden Küçükkendirci, şunları kaydetti:
''Konya endüstri ve teknolojik gelişmişlik açısından ileri bir seviyede. Sanayi toplumlarında kullanılan uçucu kimyasal maddelerin kansere sebep olduğu ortada. Kullanım açısından kontrollü olması mümkün değil. Konya'da ayakkabı sektöründe uçucu maddelerin kullanılması da kansere yol açan sebeplerden biri. Son yıllarda aldığımız istatistik bilgilerine göre Konya'da her yıl 300 bin civarında kanser hastasıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu hastalarımızın geçtiğimiz yıllarda tedavi amacıyla il dışına gönderiyorduk. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde kendi ilimizde tedavilere başladık.''
Konya'da kanser hastası sayısında her yıl yüzde 3 civarında bir artış olduğunu dile getiren Küçükkendirci, koruyucu sağlık hizmetleri bakımından Konya'da çalışmaların sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.
KANSER ÖNLEME ÇALIŞMALARINA YILDA 2,3 MİLYAR AVRO HARCANIYOR
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Eyüp Çetin ise kanserin Türkiye için çok ciddi bir hastalık problemi olduğunu söyledi.
Kanserle mücadelede Türkiye'de yılda 2,3 milyar avro harcandığını belirten Çetin, bu miktarın 2030 yılında 10 milyar avroya kadar ulaşabileceğinin tahmin edildiğini vurguladı.
Kanserin yüzde 30 oranında sigara yüzde 20 oranında ise obeziteden kaynaklandığını bildiren Çetin, ''Bu iki nedeni yok ettiğimiz zaman kanseri de yüzde 50 önlemiş oluyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın bu yönde çalışmaları var. Önümüzdeki yıllarda kanserde mutlaka artışlar olacaktır ancak bu sayının geçmiş yıllara oranla daha az olacağı görüşündeyiz'' diye konuştu.
Sigara ve obezite kanserin başlıca nedenleri!
Konya Sağlık İl Müdürü Hasan Küçükkendirci, sanayi toplumlarında kullanılan uçucu kimyasal maddelerin kansere sebep olduğunu belirterek, Konya'da özellikle ayakkabı sektöründe kullanılan uçucu maddele