Sigara tüm organları etkiler

Karma İlköğretim Okulunda öğrencileri kalp- damar sağlığı hakkında bilgilendiren Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Başhekimi Dr. Özgür Öz, sigaranın insanın vücudundaki tüm organları etkilediğini söyled

Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Başhekimi Dr. Özgür Öz Karma İlköğretim Okulu öğrencileriyle bir araya geldi. Karma İlköğretim Okulu’nda yapılan bilgilendirme toplantısına Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Başhekimi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Öz, okul idarecileri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Öğrencilere kalp- damar sağlığı ve sigaranın zararları hakkında Özgür Öz bilgiler verdi. Böyle bir organizasyonda okullarını seçtikleri için Başhekim Özgür Öz’e teşekkür eden Karma İlköğretim Okulu Müdürü Selami Ertekin, “Çağımız iletişim ve bilgi çağıdır. Fakat çağımıza yakışmayan zararlı alışkanlıklar ilköğretim 5. sınıfa kadar inmiş durumda. Bu tip alışkanlıklar zararlı arkadaşlar tarafından aşılanmaktadır. O yüzden arkadaşlarınızı seçerken dikkat edin. Dr. Özgür Öz beyin bilgilendirmelerini iyi dinleyin” dedi. İlk olarak kan grupları ve kan dolaşımı hakkında öğrencileri bilgilendiren Özgür Öz ise, Kan grubunun toplum açısından önemli olduğunu ifade etti. Özgür Öz, “8 çeşit kan grubu vardır. Kan hayat kurtarır. Kazada veya ameliyatlarda uyumlu kan grubunun bulunması için kan grubunuzu öğreniniz. Erişkin yaşa geldiğiniz zaman Kızılay’a belirli aralıklar ile kan verin. Özellikle az bulunan kan grubu olanlar duyarlı olarak kan versinler” diye konuştu. Kalp organının işlevlerine de değinen Öz, kalbin akciğerle işbirliği yaptığını ve bütün vücudu ayakta tutan organ olduğunu belirtti.

İĞRENDİĞİNİZ MADDELER SİGARADA MEVCUT

Sigaranın içinde bulunan maddelerden bahseden Özgür Öz, “Sigaranın içinde, tuvalet temizleyici maddeler, böcek zehri, kimyasal boya, lağam gazı, kömür ve katran gibi sizin uzak durduğunuz ve iğrendiğiniz maddeler mevcut. Bu maddeler insanın içerisindeki organları siz farkına varmadan öldürüyor.” ifadelerini kullandı. Sigaranın içerisindeki katranın insanın vücudundaki damarları tıkadığını vurgulayan Öz, insanın koşarken ve yürürken tıkanmasına sebep olan en büyük etmenin katran olduğunu söyledi. İnsanın akciğerlerinin katrana karşı dayanıksız olduğunu dile getiren Öz, “Ağzınızı kapattığınız zaman nasıl nefessiz kalıp daralıyorsanız sigara içenlerinde akciğerleri siz farkında olmadan oksijensiz kalır. Katran birikerek insanın akciğerlerini işlevini yapamaz hale getirir. Bunları düşünün ve sakın sigara içmeyin. Yakın çevrenizde ve ailenizdeki sigara içenleri de küçükler olarak uyarın” dedi. Sigaranın sadece akciğeri etkilemediğini ifade eden Öz, İnsanın tüm iç ve dış organlarının sigaradan etkilendiğini belirtti. Özgür Öz öğrencilere iç organların ve kalp- damar sağlığını anlatan bir de sunum yaptı. Başhekim Özgür Öz’e teşekkür amaçlı, bir öğrenci tarafından çiçek takdim edildi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri