Sigara tüketiminde 7.sıradayız

Selçuk Üniversitesi'nin (SÜ) öncülüğünde, Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği ve Tütün ile Mücadele Çalışma Grubu'nun desteğiyle Konya'da "Tütün Kontrolü ve Tütün Bağımlılığı Tedavisi Toplantısı ve Kursu" gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi'nin (SÜ) öncülüğünde, Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği ve Tütün ile Mücadele Çalışma Grubu'nun desteğiyle Konya'da "Tütün Kontrolü ve Tütün Bağımlılığı Tedavisi Toplantısı ve Kursu" gerçekleştirildi.

Kursta, tütün bağımlılığıyla mücadele yöntemleri ve bağımlılığın insan sağlığı üzerinde yol açtığı yıkıcı etkileri hakkında katılımcılara bilgi verildi.

SÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kamile Marakoğlu, Tıp Fakültesi Beyhekim Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen kursta, tütün kullanımının tüm dünyada en önemli ve önlenebilir halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Dünyada yaşı 15'in üzerinde olan yaklaşık 1,5 milyar kişinin tütün bağımlısı olduğunu belirten Marakoğlu, bunların yüzde 80'inin orta ve gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını ifade etti.

Türkiye'de de bu sorunun önüne geçmek için çeşitli kurslar düzenlendiğini anlatan Marakoğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemiz maalesef sigara tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında üçüncü, dünya ülkeleri arasında da yedinci sırada yer almaktadır. Bu kötü durumdan ülke olarak kurtulmak için tütün bağımlılığı, bu bağımlılığın insan sağlığına zararları ve bağımlılıkla mücadele etmekte kullanılan yöntemler hakkında bilgi vereceğiz. Mücadelemize, tütün bağımlılığının verdiği zararı anlatıp, çeşitli tedavi yöntemlerini kullanarak devam edeceğiz. Bu konuya verdiği önemden dolayı SÜ Rektörümüz Prof. Dr. Hakkı Gökbel'e teşekkür ediyorum. Ayrıca yıllardır tütün bağımlılığıyla mücadele eden ve büyük emek veren tüm değerli hocalarımız ve toplantıyı düzenleyen Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'na teşekkürlerimi sunuyorum."

- "Toplumun bilinçlenmesi gerekiyor"

SÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yaşar Şen de tütünle bağlantılı hastalıkların azalması için toplumun bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı. Hastane olarak tütün bağımlılığı konusunda insanları bilgilendirmek ve bağımlılıktan kurtarmak için çeşitli çalışmalarda bulunduklarını aktaran Şen, çalışmaları sürdürmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından, uzmanlarca tütün bağımlılığından kurtulma yöntemleri anlatıldı.

Toplantıya, akademisyenler, kursiyerler ile Konya, Ankara, Zonguldak, İstanbul, Adıyaman ve Hatay'daki çeşitli hastanelerden gelen doktor ve hemşireler katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri