Mesajında sigara kullanımını halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olarak değerlendiren Vali Doğan, “Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen bir gerçektir” dedi. Dünyada her yıl 1 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini anlatan Vali Doğan, şunları kaydetti: “Alışkanlıklar değiştirilmedikçe sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı 2000–2025 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Valilik olarak geçtiğimiz yıl kamu, özel ve toplu alanlarda yapılan denetimlerde bin 495 kişiye 94 bin 435 TL para cezası uygulanmıştır. Amaç sigaranın toplu alanlarda kullanılmasını önlemek ve dumansız hava sahasının yaygınlaşmasını sağlamaktır. 9 Şubat Dünya Sigara Günü vesilesiyle sigara içen herkesi sigarayı bırakmaya davet ediyor, tüm vatandaşlarımıza sigarasız bir hayat ve sağlıklı bir ömür diliyorum” dedi.
“SİGARA ÖLÜM NEDENLERİNDE İLK SIRADA
Sigara konusunda önemli uyarılarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci de, Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara bağımlılığının bir hastalık olarak tanımlandığını söyledi. Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmanın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin iyi bilindiğini hatırlatan Dr. Hasan Küçükkendirci, sigara içenlerin yarısından çoğunun sigaraya bağlı bir nedenle hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Küçükkendirci, “Sigara içen kişilerde sigaraya bağlı ölüm nedenleri arasında çeşitli kanserler, akciğer ve kalp hastalıkları ile inme (felç) en sık görülen ölüm nedenleridir. Çok ciddi bir maddi yükü de söz konusudur. Bu nedenle sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanılmasını azaltabilmek için azami çabanın gösterilmesi gerekir” dedi.
SİGARA BIRAKMA MERKEZLERİ
Konya merkezde 5, ilçelerde ise 2 birimin sigara bırakmak isteyenlere hizmet verdiğini dile getiren, Küçükkendirci, şunları kaydetti: “Konya Numune Hastanesi, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Güzide Koru Verem Savaş Dispanseri, Selçuklu Tıp Fakültesi Aile Hekimliği, Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimliği, Dr Vefa Tanır Ilgın Devlet Hastanesi ve Beyşehir Devlet Hastanesi sigara bırakma poliklinikleridir. Vatandaşlarımız, Konya Sağlık Müdürlüğü’nün web sitesi adresinde sigara bırakma merkezleri hakkında detaylı bilgi edinebilirler.” Sigara içenlerin kendi sağlıklarının sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerin yaşamları için de risk faktörü olduğunun altını çizen Küçükkendirci, bu risk faktörü ile mücadele için 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun çıkartıldığını da hatırlattı. Küçükkendirci, yarınlara yapılacak en iyi yatırımın gelecek nesillerin sağlığını koruma adına yapılan yatırım olduğuna da dikkat çekti.
SİGARAYI BIRAKMAYA KOŞUYORLAR
Öte yandan Konya’da sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısında da önemli artış olduğu gözlendi. 2010 yılı içerisinde özel hastane ve kurumlar hariç 2 bin 797 kişi polikliniklere, bin 198 kişi Numune Hastanesi’ne, 656 kişi Güzide Koru Verem Savaş Dispanserine, 585 kişi Meram Tıp Fakültesine 358 kişide Konya Eğitim Araştırma Hastanesine sigarayı bırakmak için müracaat etti.
‘Sigara tiryakiliği ciddi bir hastalıktır’
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, 9 Şubat dünya Sigara Günü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınladı