Sigara, hamileler için büyük tehlike

Hamilelik sırasında sigara içtiğinizde bebeğinize giden ve büyümesi için gereksinim duyduğu kan, oksijen ve besin maddelerinde azalmaya neden oluyor

Hamilelik sırasında sigara içtiğinizde bebeğinize giden ve büyümesi için gereksinim duyduğu kan, oksijen ve besin maddelerinde azalmaya neden oluyor.
Konya Özel Nakioğlu Bilgi  Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Narin Türkmen, tütün ve tütün mamullerinin kullanımın başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yakalanmada önemli bir risk faktörü olduğunu söyledi.

Hamilelik sırasında özellikle anne karnında sigara zehirlerinin bebeğin beslenmesini engellediğini, büyümesini ve zihinsel gelişmesini bozduğunu söyleyen Uzmanı Op. Dr. Narin Türkmen, sigaranın kısırlığa ve dış gebeliğe yol açtığını ve kadınların sigarayı bıraktığında daha kısa sürede hamile kalabildiğini belirtti. Türkmen, “Sigara içimi gebenin ve bebeğinin oksijen almasını engeller. Bebeği besleyen plasenta yani eşin gelişimini bozarak bebeği gıdasız ve oksijensiz bırakır. Eşin yerleşiminde bozukluklar ve yapıştığı rahim duvarından ayrılmalara bağlı ciddi kanamalar anne ve bebeği riske atar” diye konuştu.

İLK AYLARDA DÜŞÜK NEDENİ 
Op. Dr. Narin Türkmen, “Hamileliği boyunca sigara içen gebelerde anne karnında bebeğin ölüm riski çok yükselir. Erken doğum, küçük yetersiz beslenmiş bebek doğumu, ileride ciddi zeka ve davranış sorunları, öğrenme güçlüğü riskleri çok artar. Beşik ölümü riski 3 kat artar” dedi.
Gebelikte sigara içilmesinin, düşük doğum kilolu bebeklerin yüzde 20-30'undan ve prematüre doğumların yüzde 14'ünden ve hatta tüm bebek ölümlerinin yüzde 10'undan sorumlu tutulduğunu dile getiren Türkmen, gebelerin değil sigara içmek sigara içilen ortamlarda bile bulunmamaları gerektiğini bildirdi.
Sigara dumanına maruz kalan bebeklerde daha fazla solunum yolu ve kulak enfeksiyonları geliştiğini, zatürre, bronşit ve hatta ileri yaşlarda astım riski arttığını ve beşik ölümü riskinin 2 katına çıktığını belirten Op. Dr. Narin Türkmen, şunları söyledi: “Annelerde ise akciğer ve diğer kanserler, inme, amfizem riski artar. Gebeliğinde sigara içen kadınların çocukları, içmeyenlere göre iki kat daha fazla oranda sigara bağımlısı olmaktadırlar. Yani sigara bağımlılığı anne karnında programlanmaktadır'' dedi.

Yaşına göre düşük doğum ağrılıklı dünyaya gelen bebekler doğum sonrası bazı sağlık problemleri açısından yüksek risk taşırlar. Bunların en önemlileri serabral palsi (felç), zeka geriliği ve hatta ölüm riskidir. Sigaranın gebelikteki belki de en korkutucu etkisi ölüm doğum riskinde yarattığı artıştır. Hamilelikleri süresince sigara içen kadınların bebeklerinin herhangi bir dönemde anne karnında hayatını kaybetme şansı sigara içmeyenlere göre çok daha fazladır.”

HABER MERKEZİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri