Toygar, tükürüğün diş sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, içerisindeki fosfat ve kalsiyum miktarlarıyla dişleri koruduğunu, yıkama etkisi yaparak çürük oluşumuna engel olduğunu anlattı.
İtalya'dan bir üniversite ile hamile 120 kadın üzerinde tükürük salgısı ve diş kayıplarıyla ilgili bir araştırma yaptıklarını dile getiren Toygar, şöyle konuştu:
"Kadınların hamilelik süreçlerini 1-3, 3-6, 6-9 ay diye üç gruba ayırdık. Sigara içen kadınlarda bu 3 dönemde de tükürük aldık. Tükürüğün çürük oluşumunda akışkanlığı çok önemlidir. Akışkanlık azsa diş üzerine yapışır ve çürümeye yol açar. Tükürüğün çok yapışkan olmaması lazım. Araştırmada, tükürük akışkanlığının sigara içen hamilelerde yavaşladığını ve diş üzerine yapışarak çürük oluşturucu mikroorganizmaları burada hapsettiğini belirledik. Sigara, tükürüğü azaltıyor ve koyulaşmaya neden oluyor. Bu da dişlerin üzerinde mikrop tabakası oluşturup, çürümeye yol açıyor. Sigara içenlerin çoğunda içmeyenlere göre ileri derecede diş kayıpları olduğunu, özellikle diş eti problemlerinin çok hızlı geliştiğini ve dişlerin çekildiğini gördük."
Hamilelikte diş bakımı
Hamilelik sürecinde diş bakımının önemini vurgulayan Nurselen Toygar, diş fırçalamanın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
Bu süreçteki kusmaların yoğunlaşmasına işaret eden Toygar, "Gebeyken kadınlar çok fazla kusarlar. Kusmayla birlikte asit salgısı da çıkar. Bu kusmalar da diş üzerinde asitlerin birikmesine, diş çürümesine yol açar. Her kusmadan sonra ağız çalkalanmalı. Günde en az 2 kez dişler fırçalanmalı. Hem tükürük salgısını arttırmak hem de diş üzerinde bir şeylerin kalmaması için su içilmeli. Hamilelikte (Bebek kalsiyumu çekti de ondan dişimi kaybettim) demek doğru bir yaklaşım değil. Bu süreçte çok iyi diş bakımı lazım" diye konuştu.