Sigara, annelerde meme kanseri riskini artırıyor

Japonya'da yapılan bir araştırma, sigara içen kadınların meme kanserine yakalanma oranının içmeyenlere göre 2 kat fazla olduğunu belirlendi
Japonya'da yapılan bir araştırmada, sigara içen kadınların meme kanserine yakalanma oranının içmeyenlere göre 2 kat fazla olduğunu belirlendi.
     Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yasin Özkütük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meme dokusunda oluşan kanserin kadınlar arasında sık görülen kanser türü olmasına karşın erkeklerde de rastlanabildiğini söyledi.
     Meme kanserine yakalananların sayısının her geçen yıl arttığını ifade eden Özkütük, alkol, doğum kontrol hapları ve hormon tedavilerinde kullanılan hapların meme kanserine neden olan etkenler olduğunu bildirdi.
    
     -Araştırmalara göre sigara meme kanseri riskini artırıyor -
    
     Özkütük, bazı araştırmalarda sigaranın meme kanserinin oluşması yönünde olumsuz bir risk faktörü olarak değerlendirilebileceğine işaret edildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''Japonya Gifu Üniversitesinde Nagata ve arkadaşlarının yaptığı bir araştırma, sigara içen kadınların meme kanserine yakalanma oranının içmeyenlere göre 2 kat fazla olduğunu ortaya koymuştur. Yine Danimarka'da 3 bin 240 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, sigara ile ilgili iki hipotezi irdelemiş. Birinci hipotez sigaranın anti-östrojenik etkisi nedeniyle meme kanseri riskini azalttığı yönünde. İkincisinde ise direkt kanserojen etkisi nedeniyle meme kanseri riskini artırdığı yönündedir. Çalışma sonucunda birinci hipotezi kanıtlayacak hiçbir bulgu bulunamamış. Yani sigaranın meme kanserini engelleyici, koruyucu etkisi yoktur. Aksine 30 yıl sigara içmiş kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin 1.6 kat arttığı ve sigara içen meme kanserli kadınların içmeyen meme kanserli kadınlara oranla 8 yıl daha az yaşadığı belirtilmiştir.''
     Sigara ile ilgili bir diğer tartışma ise aktif içiciler ile pasif içiciler arasındaki meme kanserine yakalanma oranı ile ilgili olduğunu anlatan Özkütük, bu konuyla ilgili yapılan birçok çalışmada farklı sonuçlar elde edilmesine rağmen aktif içicilerin meme kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğunun bu çalışmalarla tespit edildiğini bildirdi.
     Özkütük, yapılan bu araştırmaların, pasif içiciliğin de meme kanserine yakalanma riskini küçük oranda artırdığını ortaya koyduğunu bildirdi.
    
     -Meme kanserinden korunmak için sebze ve meyve tüketin-
    
     Az sayıda yayının, sigara ile meme kanseri arasında bağlantı bulunmadığı yönünde olduğunu dile getiren Özkütük, genel kabul gören görüşün sigaranın meme kanseri riskini artırdığı yönünde olduğunu belirtti.
     Özkütük, meme kanserinden korunmak için beyaz et, yoğurt, sebze ve meyvelerin ağırlıkta olduğu Akdeniz tipi gıdaların alınmasının büyük önem taşıdığını, alkol ve sigaradan uzak durulması gerektiğini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri