Sıfır bilgisayar ve tabletler cep yakıyor!

Uzaktan eğitim sürecinde çoğu öğrenci, evinde bilgisayarı, laptobu, tableti ve interneti olmadığı için eğitimden geri kaldı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de korona virüs etkisini artırarak devam ediyor. Mart ayından bu yana hayatın normal işleyişinde aksaklıklar yaşanıyor. Tedbir amaçlı alınan kararlarla mücadele sürdürülüyor. Pandemi ile mücadelede alınan ilk karar, bulaş riskini artırır endişesiyle Mart ayında okulların kapatılması oldu. Öğrencilerin eğitim hakkından mahrum kalmaması adına Türkiye'de uzaktan eğitim sistemine geçildi. Sistemin uygulanışında problemler yaşandığı gibi, öğrenciler de bu haktan eşit şekilde yararlanamadı. Çoğu öğrenci evinde bilgisayarı ve interneti olmadığı için derslerinden geri kaldı. Hükümetin ve belediyelerin imkânı olmayan öğrencilere “Tablet dağıtılacak” sözleri de yine askıda kaldı. Sendikalar, bu kararın alınmasında da geç kalındığını dile getirdi. Son alınan kararla ilkokul ikinci, üçüncü, dördüncü ile ortaokul sekiz ve lise on ikinci sınıflarda yine yüz yüze eğitime geçileceği duyuruldu. Geriye kalan öğrenci grubu, uzaktan eğitim sistemi (EBA) üzerinden eğitim görmeye devam edecek. Maddi durumu sınırlı olan ailelerin öğrencilerinin de internet ve bilgisayar sıkıntısı sürecek.

EN UCUZ LAPTOP 2 ASGARİ ÜCRETE DENK GELİYOR!

2018 yılından bu yana yaşanan ekonomik sıkıntı, hayat pahalılığını da artırdı. Döviz kurundaki artış, en çok teknolojik ürün fiyatlarına olumsuz yansıdı. Laptop, telefon, tablet fiyatları son iki yıl içinde zirveyi gördü. Türkiye'de uzaktan eğitim sistemine geçişle birlikte bu ürünlere bir zam daha geldi. Teknolojik marketlerde orta segmentli en ucuz laptop fiyatı 4 bin 300 TL. Özelliğine göre laptop fiyatlarının 17 bin liraya kadar yükseldiği gözlemlendi. En ucuz laptobun neredeyse iki asgari ücrete denk gelmesi, dikkatlerden kaçmadı. Tablet fiyatlarında da gözle görülür oranda artış oldu. Marka tabletlerin ortalama fiyatı 3 bin ile 4 bin arasında değişiyor. Özellikleri sınırlı olan, sürekli arıza veren en ucuz tablet fiyatı ise 600 TL'den başlıyor.

BİR AYLIK MAAŞIN YARISI İKİNCİ ELE GİTTİ!

Maddi durumu, sıfır bilgisayar, laptop ve marka tablet almaya elverişli olmayan ailelerin çocuklarının eğitimden mahrum kalmaması adına öncelikli tercihi ikinci el ürünler oldu. Bu dönemde ikinci el bilgisayar, laptop ve tablet ilanlarında da gözle görülür oranda bir artış yaşandı. Yine orta özellikteki ikinci el bir laptobun ortalama satış fiyatı da bin 300 ile bin 600 TL arasında değişiklik gösterdi. Asgari ücretle geçinen ancak çocuğunun eğitimi için teknolojik ürün almak zorunda kalan çoğu aile, bir aylık maaşının yarısını teknolojik ürünlere gömdü.

KOTALI EN UCUZ 65 KOTASIZ EN UCUZ 80 TL

Pandemi ile mücadele kapsamında uzaktan eğitim sistemine geçilmesi, internet kullanımını da zorunlu kıldı. Evinde internet olmayan çoğu aile, EBA üzerinden eğitimin sürdürülebilmesi adına internet bağlatmak zorunda kaldı. İnternet tarife fiyatlarında da gözle görülür oranda artış yaşandı. Kotalı en ucuz internet paketi aylık 65 TL'den, kotasız en ucuz internet paketi de aylık 80 TL'den satışa sunuldu. Bazı firmalar ise müşterilerine özel kampanya sundu. Özel kampanyalarda da ucuz paketler yer almadı. İnternete olan mecburi ve aşırı talep, süreçte de bazı aksaklıkların yaşanmasına sebebiyet verdi.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri