Side Antik Kentin 66 Yılda Yüzde 10'u Ancak Gün Yüzüne Çıkarılabildi

Side antik kent üzerinde yerleşim alanı bulunması toprak altında kalan arkeolojik varlıkların gün yüzüne çıkarılmasını zorlaştırıyor.

Side antik kent üzerinde yerleşim alanı bulunması toprak altında kalan arkeolojik varlıkların gün yüzüne çıkarılmasını zorlaştırıyor. İzmir Efes'ten sonra 1947 yılında ülkede ikinci kazı çalışmasının yapılmaya başladığı dünyaca ünlü Antalya Side'de antik kentin 66 yılda yüzde 10'unun ancak gün yüzüne çıkarıldığı belirtiliyor. Tarihi ören yerinin yüzde 90'ı toprak altında duruyor.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, antik kentte 2013 kazı çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Efes'ten sonra kazı çalışmasının yapıldığı Side'de ilk kazı çalışmasının 66 yıl önce Ordinaryüs Prof.Dr. Arif Müfid Mansel tarafından yapıldığını, bölgede 5 yıldır da Anadolu Üniversitesi'nin çalışma yaptığını kaydetti. Side Müzesi'nde sergilenen heykel ve arkeolojik eserlerin gün yüzüne çıkmasında Prof.Dr Mansel ve Prof.Dr Jale İnan, Prof. Haluk Abbasoğlu ve Ülkü İzmirligil'in katkılarının yüksek olduğunu söyledi.

Anadolu Üniversitesi'nin kazı çalışmasına başlamasıyla birlikte antik kentin genel bir fotoğrafını çektiklerini belirten Alanyalı, "Antik kent üstünde yerleşim alanı olduğu için arkeolojik varlıkların önemli bir bölümü toprak altında bulunuyor. Hiç kazı çalışması yapılmayan yerler var. Antik kentin yerleşim alanı içinde bulunması bugüne kadar yüzde 10'nunda bir çalışma yapılabilinmiş. Antik kenttin tamamının gün yüzüne çıkartılabilmesi 4 ile 5 asır sürebilir. Bir insan ömrü yetmez." diye konuştu. Alanyalı, bu sene antik kentte 80 kişilik ekiple çalışma yaptıklarını, antik kent içinde konservasyon ve restorasyon çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Uzun yıllar hayat varlığının olmadığı Side'de Girit Adası'nda meydana çıkan olaylar sonrası dönemin Osmanlı padişahı 2. Abdulhamid'in 120 yıl önce kurduğu Selimiye köyünde yeniden başladığı belirtildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri