Şiddet mağdurları daha iyi korunmalı

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ve bir kadının eski kocası tarafından aldığı tehditler sonrası öldürülmesiyle sonuçlanan olayın ardından şiddet mağdurlarının daha iyi korunması gerektiği konusu gündeme geldi.
Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, bir gurup şiddet mağduru kadınla birlikte Kayalı Park’ta bir basın açıklaması yaparak konuya dikkat çekmeye çalıştı. Hayrettin Bulan, “TBMM tarafından çıkarılacak kanunda hayati yönden risk altındaki kadınların evi, iş yeri civarında gideceği yerlerde 24 saat polis korumasının sağlanması yasal düzenlemelerde yer almalıdır. Şöyle ki, mevcut 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun, şiddet mağduru kadınları korumaktan çok uzaktır. İlgili kanunda şiddet yönünden risk altında olan kadının mahkemeye baş vurması ile, mahkeme şiddet uygulama potansiyeli olan ilgili kişiye kadına yaklaşmama, evine gelmeme, iş yerilen gelmeme, telefonla rahatsız etmeme gibi kararlar veriyor. Ama kadını korumak için 24 saat polis koruması sağlamıyor. Mevcut kanunla verilen kararlara kadını koruma kararlarından çok, kadına yaklaşmama, kadına rahatsızlık vermeme kararları denebilir. Mahkemeden mevcut kanuna göre karar çıksa dahi, ilgili koca direk kadının evine gelebiliyor, ya da kadının iş yerine, sokağına kadar gelip, kadına saldırı gerçekleştirebiliyor” diye konuştu.
Cinayetlerin çoğunun bu koruma eksikliğinden dolayı gerçekleştiğini ifade eden Bulan, şiddet yönünden risk altındaki kadının güvenle yaşayamadığını söyledi. Bir saldırı anında polis gelinceye kadar işin işten geçmiş olduğunu dile getiren Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, “Şiddet mağduru kadın korkudan zorunlu alışverişlerini yapamamakta, hastaneye gidememektedir. Şiddet yönünden risk altındaki kadınların bir kısmı ise kadın sığınma evlerine yerleştirerek korunmaya çalışıyor. Bu da kesin bir çözüm olmuyor. Şiddet yönünden risk altındaki kadın burada adeta hapis hayatı yaşıyor” diye konuştu. Sığınma evlerindeki kadınların 11 yaşından büyük çocuklarının da kadın sığınma evlerinde kalamadığına dikkat çeken Bulan, “Hangi ana evladından ayrılmak ister. Maalesef hiç bu konular tartışılmıyor. Bu konular ihmal edilerek çıkarılacak bir kanunla kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin önüne asla geçilemez” dedi.
RASİM ATALAY 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri