Sıcaklar karpuzu sofraya erken düşürecek

Türkiye'yi etkisi altına alan Kuzey Afrika sıcak hava dalgasından dolayı Adana'da mayıs sonu haziran başında hasat edilmesi gereken karpuzun bir hafta içinde hasadına başlanacağı açıklandı.

Türkiye'yi nisan ayının sonundan itibaren Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası etkisi altına aldı. Yaklaşık 15 gündür yaz sıcakları yaşanan Türkiye'de bundan en fazla etkilenen illerin başında da Adana geliyor. Aşırı sıcaklar Çukurova yöresinde ekilen ürünleri de etkiledi. Sıcakların 15 gündür devam etmesi nedeniyle ürünler, erken olgunlaştığı için normal zamandan 15-20 gün önce hasat ediliyor. Bu durum buğday üreticisini olumsuz etkilerken karpuz üreticisini olumlu etkiledi. Mayıs ayında 40 dereciyi bulan sıcaklar nedeniyle normalde mayıs ayının sonu, hazirin ayının başında beklenen karpuz hasadı 15 gün önceye çekilerek bir hafta içinde başlanacağı bildirildi. Bu nedenle üretici hasat hazırlığı yapmaya başladı.

20 yıldır çiftçilik yapan ve 50 dönüm alana karpuz ektiğini anlatan İlhami Varlı, havaların aşırı sıcak gitmesinden dolayı en geç 20 Mayısta karpuz hasadının başlayacağını bu durumun kendilerini olumlu etkileyeceğini söyledi. Varlı, Tuzla'nın Kapı köyünde en erkenci karpuzu yetiştirdiklerini iklim şartlarının olumlu olmasından dolayı da karpuzu daha erken hasat edeceklerini belirterek, "Bizim karpuzu erken hasat etmemiz karpuzumuzu satacağımız anlamına gelir. Haval kötü gitse diğer yerlerle aynı zamanda hasat etseydik herkes aynı anda hasat edeceği için satışta problem yaşanabilirdi. Sıcaklar bizim kar etmemezi sağlayacak" dedi.

100 dönüm alana karpuz eken Şevket Karakuş ise geçen yıla oranla bu yıl havalar nisan ayının sonundan sonra sıcak geçtiği için karpuz hasadının beklenenden daha erken olacağını bir hafta içinde hasada başlayacaklarını bunun da çiftçiyi memnun ettiğini kaydetti.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri