Sıcak, ishal ediyor

Hava sıcaklığının uzun yıllar Temmuz ayı ortalamasının üzerine çıkması çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirdi. Özellikle ishal vakaları büyük oranda arttı

Yaz aylarında sıcaklıklar ile birlikte ortaya çıkan ishal vakaları da büyük oranda arttı. Uzmanlar, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havada beslenmeye dikkat edilmemesi halinde çeşitli sağlık sorunları yaşanabileceğini ve bunların başında da ishal vakalarının geldiğini belirterek, halkı beslenme konusunda dikkatli olmaları yönünde uyardı.

SICAK HAVADA BESLENMEYE DİKKAT
Aşırı sıcaklarda beslenmeye dikkat edilmemesi halinde ishal vakalarının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Konya Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ahmet Ergin, sıcakların ishal ile birlikte çeşitli hastalıklara da yol açabileceğini söyledi. İshal vakalarının en çok bebekler çocuklar ve yaşlıları etkilediğine de dikkat çeken Ergin, “Mikroplu yiyecek yemek, mikroplu sulardan içmek, mikroplu yüzeylerle temas etmek enfeksiyon kaynağıdır. Yaz ishallerinin en belirgin bulgusu kusma, yüksek ateş, sık ve sulu dışkı yapma ile birlikte karın ağrısıdır. Ağızdan aldığından fazlası ishal ve kusma ile kaybediliyorsa, kanlı ishal varsa, yüksek ateş, kusma ve ishal gün içerisinde 10’dan fazlaysa, dalgınlık, el ayaklarda soğuma ve şuur bulanıklığı gibi şok bulguları varsa mutlaka hekime başvurulmalı” dedi.
İshalden korunmanın en önemli yolunun beslenmeden geçtiğine de dikkat çeken Ergin, “İshalden korunmak için enerji açısından zengin, protein içeren, posasız ve yağsız yumuşak besinler yemeli, yoğurt, ayran, pirinç lapası, patates püresi, elma gibi besinler yenmeli ve bol su tüketilmelidir. Yağlı, kızartılmış yiyecekler ile çikolata ve benzeri yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Sokakta açıkta satılan yiyecekler ile açıkta satılan dondurma tüketilmemeli, mümkün olduğunca temiz ve kaynağı belli sulardan içilmeli, sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalı, yoğurt ve peynir ürünleri pastörize sütten yapılmış olanları tercih edilmelidir” diye konuştu. Tüm ishal vakalarında ana tedavi yaklaşımının kaybedilen su ve minerallerin yerine konulmasına dayandığını da belirten Ergin,  24 saatten fazla süren bir ishal varsa ya da sıvı kaybı ile birlikte ağızdan beslenememe söz konusu ise, mutlaka Aile Hekimine müracaat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
HAVA SICAKLIKLARI DÜŞMEYECEK
Öte yandan Meteoroloji Konya Bölge Müdürlüğü yetkilileri, geçtiğimiz hafta boyunca mevsim normallerinin üzerinde olan hava sıcaklıkları bu hafta da düşme eğilimi göstermeyeceğini söyledi. Meteoroloji Konya Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Temmuz ayının ilk 20 günündeki hava sıcaklık değerleri uzun yıllar sıcaklık ortalamasının yaklaşık 3 derece üzerinde seyrediyor. hafta boyunca genellikle az bulutlu ve açık bir havanın hakim olmasının beklendiğini ifade eden Meteoroloji uzmanları, hava sıcaklıklarının gündüz 32-34 derece, gece 18-20 derece arasında değişeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Uzmanlar ayrıca, hava sıcaklıklarının maksimum düzeye çıktığı öğlen saatlerinde halkın güneş ışınlarına direkt olarak maruz kalmamalı gerektiği yönünde uyarıda bulundu.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri