Sıcak havalar kazaları tetikliyor

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte trafik kazaları da arttı. Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, “ Yolculuğa, havanın daha serin olduğu sabah veya akşam saatlerinde çıkın” dedi

Ölümlü ve maddi hasarlı kazalar, havaların aşırı ısınmasıyla birlikte arttı. Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Memiş, sıcaklıkların mevsim normallerinin de üzerine çıktığı şu günlerde trafikte olacak sürücülerin güvenli yolculuk için nelere dikkat etmesi gerektiğini tek tek anlattı.

YAZ MEVSİMİNDE KAZALAR NEDENİYLE ÖLÜM RİSKİ İKİ KAT ARTIYOR

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, yaz mevsiminde trafik kazaları nedeniyle ölüm riskinin iki kat arttığını belirtti. Sürücüleri çok dikkatli olmaya çağıran Memiş, kaza riskini azaltmak için şu temel kurallara uyulması gerektiğini ifade etti: “Karayolu kullanımında hız limitlerine uymanın yanı sıra en fazla 3 saat araç kullanarak mola verilmelidir. Uykulu, yorgun ve alkollü iken kesinlikle araç kullanılmamalıdır. 10 yaşından küçük çocuklar arka koltuğa oturtulmalı ve emniyet kemerleri bağlanmalıdır. Ön koltukta oturanlar dahil mutlaka emniyet kemeri takılmalıdır. Köprü üstü, viraj, tünel ve tepe üstlerinde kesinlikle sollama yapılmamalıdır. Bölünmüş yollarda hız sınırları tek şeritli yollardaki kadardır ve bu sınırlar aşılmamalıdır.” Memiş, olası maddi hasarlı kazalar için ‘hasar tespit tutanağı’nın bulundurulması gerektiğini de ayrıca belirtti.

SICAK HAVAYLA REFLEKS ZAYIFLAYABİLİR

“Yolculuğa, havanın daha serin olduğu sabah veya akşam saatlerinde çıkın” diyen Memiş, “Yaz aylarında karayollarında seyreden araç sayısındaki artışın trafik sıkışıklığı yarattığını, buna hava sıcaklığının da eklenmesiyle sürücülerin daha sinirli araç kullanıyor. Bazı sürücülerin, sıcak havayla birlikte refleksi, yol derinliğini ve genişliğini algılama becerisi zayıflar. Çabuk yorulup kolay sinirlenebilirler. Bunlardan kurtulmak ve sağlıklı yolculuk yapmak için havanın daha serin olduğu sabah veya akşam saatlerinde yola çıkılmalı. Eğer şartlar sıcak havalarda araç kullanmayı gerektiriyorsa, kısa aralıklarla mola verilmeli, her molada yüz yıkanmalı. Ayrıca sıcakların etkisini azaltmak için yağlı ve ağır yiyecekler yenilmemeli, bol sıvı alınmalı” şeklinde konuştu.

GÜNEŞE KARŞI YOLCULUK YAPARKEN DİKKAT

Yaz aylarında oluşan sıcak hava dışında kuvvetli güneş ışınları da güvenli sürüşü tehlikeye sokabiliyor. Güneşe doğru gitmenin zorluklarını anlatan Başkan İhsan Memiş, şu uyarılarda bulundu: “Yazın araba kullanmak, güneşe doğru gitmek gerçekten tehlikelidir. Güneşe doğru giderken eğer uykusuzsanız anında kafanız düşer, gözleriniz kapanır. Öğleden sonra güneş arkadan vurduğunda size sol ve sağ aynadan ya da dikiz aynasından güneş çarpar yine gözünüz kamaşır yolu göremezsiniz. Maksimum 200 kilometrede bir mola verin ya da 2 saatte bir 15-20 dakika mola verin. Mola verdiğimde solladığım bütün arabalar beni geçiyor diye düşünmeyin. Siz kendi başınıza A noktasından B noktasına sevdiklerinizin yanınıza gidiyorsunuz ve geri dönmeniz lazım.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri