Sıcak hava kaza riskini artırıyor

Sıcak havanın kaza olasılığını artırdığını söyleyen Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, “Sıcak hava, sürücünün refleksini yavaşlatıyor ve sürücünün becerilerinin yavaşlamasına dikkatinin azalmasına, çabuk yorulmalarına neden oluyor” dedi

Konya'da son günlerde trafik kazalarında gözle görülür oranda bir artış yaşanıyor. Tüm uyarılara rağmen, ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı kazalar bitmek bilmiyor. Alkollü araç kullanımı, aşırı hız, kural ihlali kazalara davetiye çıkarırken, sıcak havanın da kazalara neden olduğu söyleniyor.

Uzmanlar, havanın sıcak olduğu saatlerde değil, genelde sabah ve akşam saatlerinde trafiğe çıkılması gerektiğini belirtiyor.

SICAK HAVA SÜRÜCÜNÜN REFLEKSİNİ ZAYIFLATIR

Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, aşırı sıcakların yaz aylarında ölümlü kaza sayısını artırdığını söyledi. Sıcak havanın sürücülerin ruhsal yapısını olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Uçar, “Dolayısıyla kaza riski de artıyor. Sıcak hava, sürücünün refleksini yavaşlatıyor ve sürücünün becerilerinin yavaşlamasına dikkatinin azalmasına, çabuk yorulmalarına neden oluyor. Havanın çok sıcak olduğu saatler yerine sabah ve akşam saatlerinde seyahat tercih edilmeli, uzun süre araç kullanılmamalı, süratten kaçınılmalı kurallara uyulmalı. Ağır yiyecekler yenmemeli, bol su içilmeli, hafif giyecekler tercih edilmeli ve terlik giyilmemeli. En fazla 2 saat araç kullanımından sonra mola verilmeli ve sürücü 30 dakika dinlenmelidir” dedi.

ÇEVRE YOLU OLMAYINCA KAZALARA DAVETİYE ÇIKIYOR

Sıcak havanın yanı sıra. Konya'daki trafik kazalarının diğer nedenleri sıralayan Uçar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya'da özellikle kavşaklarda geçiş önceliğine uyulmaması dikkat çekiyor. Bu konuda eğitim kurumları, emniyet ve Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları ile ortak bir çalışma yapılarak, eğitimler verilmeli. Konya'da trafik kazalarının son dönemlerde artmasının en önemli nedenlerinden biri de denetimlerin azalması. Ayrıca Çevre yolunun devreye girmemesi de kazalara davetiye çıkarıyor. Kamyonlar, otobüsler, TIR'ların hepsi İstanbul yolunu kullanıyor. Trafik de haliyle sıkışıyor. Ana arterler artık gerçekten Konya'ya yeterli gelmiyor. Aşırı hız ve alkollü araç kullanımı da trafik kazalarını artıran nedenlerin başında geliyor. Tüm bunların yanı sıra, trafikte olumlu gelişmeler de yaşanıyor. Konya'da trafik kültürü, önceki yıllara göre hayli arttı. Yayaya yol verme konusunda sürücüler artık çok daha hassas. Belediyeler, bilboardlara bilgilendirici mesajlar, kamu spotları girmeli. Elektronik tabelalarındaki uygulama güzel oldu mesela. Bu tarz, projeleri artırmak gerekir.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri