Siber Saldırı İhbar Sayısı 23 Bin 475‘i Buldu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, siber saldırılara duyarlılığın arttığını vurguladı. Acarer, “Eylül ayı itibari ile gelen siber saldırı ihbar sayısı 23 bin 475.” dedi.Tayfun Acarer, Lütfi Kırdar...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, siber saldırılara duyarlılığın arttığını vurguladı. Acarer, “Eylül ayı itibari ile gelen siber saldırı ihbar sayısı 23 bin 475.” dedi.

Tayfun Acarer, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda devam eden ICT Summit Now Bilişim Zirvesi 14’te siber saldırı seviyesine değindi. Acarer, akıllı telefonların kötücül yazılımları ve siber savaşları artırdığın; artıracağını dile getirdi. Türkiye’nin bu durumu gördüğünü belirten Acarer, “Kamu yönetimi tarafında en erken önlem alan ülkelerden biriyiz. Geçen sene güvenlik adına bir komite devreye alındı, eylem planı yapıldı. Yine kurumlarda duyarlılığı artırmak adına belli dönemlerde güvenlik tatbikatı yapılıyor. Bu sene tatbikata ülke dışından ilgi daha büyüktü. Yani Türkiye’de ya her kurum kendi sisteminden çok emin ya da olayı daha tam olarak anlamadı.” ifadelerini kullandı.

Zirvede bilişim sektörünün önemini anlatan Acarer, şöyle devam etti:

“Yabancı yatırımcı dahi ilk olarak yöneleceği ülkenin bilişim altyapısına bakıyor. Yani bilişim sektörünün altyapısının kalitesi yatırımcı için çok çok önemli. Bu konuda fena bir yerde değil, Türkiye. Geçenlerde Avrupa’da, Roma’da bir toplantıya konuk oldum. Roma’nın göbeğinde olan bu toplantıda yer yer iletişim sorunları ile karşı karşıya kaldım. Bırakın 3G’yi 2G’yi bulmada güçlük çektim. Bunu görünce ülkemiz operatörlerini takdir etmemek mümkün değil.”

MOBİL ABONE SAYISI 71,3 MİLYON, NUMARA TAŞIMA SAYISI 73 MİLYON

Bilişim sektörünün büyüklüğünün 62 milyar dolar olarak açıklandığını anlatan Acarer, şunları kaydetti:

“Kayda girmeyen rakamlar var, ama yine de 62 milyar dolar gibi bir rakamdan söz ediliyor. Bu sektör her sene yüzde 12-15 büyüyor. 2014 sonunda sektörün büyüklüğünün 70 milyar doları aşacağından söz ediliyor. Mobil abone sayısı ise stabilleşti, 71,5 milyon bandında. Stabilleşmeyen bir olay var, o da devamlı artan numara taşıma. 71,3 milyon mobil abone var, ama 73 milyon numara taşındı. Yani dünyada bir ülkede mobil abone sayısından daha çok numara taşıma sayısı yoktur. Bu durum sektörde çok agresif rekabet olduğunu ortaya koyuyor.”

Makineler arası iletişim (M2M) rakamlarına temas eden BTK Başkanı, “Burada abone sayısı 2,5 milyonu aştı. Bu rakam 2014 sonunda 3 milyon olacak, gelecek sene 5 milyonu geçecek.” dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ’NE YÖNETMELİK TEPKİSİ

Tayfun Acarer, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel verilerin saklanması ile ilgili yönetmeliği iptal etmesine tepkisini ise şöyle dile getirdi:

“Şu an tüm bireysel veriler arama motorunda bir yerlere gidiyor. Bunlar bir yerde tutulup satılıyor mu? Evet. Gidin Yıldız Teknopark’ta bu bireysel verileri satan kurumlar var. Ya bu geleceğin realitesi. Burada bunun kontrollü olması önemli, bunun ticarette kullanımı önemli. Anayasa Mahkemesi bunu iptal etti. Bu konu Türkiye şirketlerine kapandı. Peki, yabancı şirketler, arama motorları dilediği gibi verileri ele alıyor mu? Evet. Bunları tartışalım, niye sivil toplum örgütleri bu konuya ayrı bakmıyor. Geleceğin ticareti e-ticaret. Şu an büyüklüğü 35 milyar lira, 2015’te 55 milyar lira olacak. Arkadaşlar e-ticaret böyle olacak. Eğilimlerin ele alınması ile ilgili olacak. Onun için bireysel veriler tutulmalı, onun için hukuki yenilikler yapılmalı;, biz yaptık iptal oldu. Bütün bu konu Türkiye şirketlerine kapandı. Yeni bir yönetmelik yapıyoruz, burada ilgili kurumlarda ardımızda olmalı.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri