SGK, Türk Tabipler Birliği’nin(TTB) talebi üzerine anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarının dini ve milli bayramları kapsayan resmi tatiller ile pazar günleri poliklinik hizmeti vermesini kaldırdı. Yeni uygulama 1 Nisan 2014 tarihi itibariyle başladı. Böylece resmi tatil günlerinde acil branş, hemodiyaliz ve onkolojik tedavisi dışında özel sağlık kuruluşlarına provizyon verilmeyecek.
ZORLANMA İDDİASI
Gelişmeyi İzmir Tabip Odası yazılı bir açıklamayla duyurdu. Şubat ayında TBB’nin SGK yetkilileriyle görüşme yaptığı belirtilen açıklamada “SGK tarafından resmi tatiller ve pazar günleri için provizyon verilmesi, meslektaşlarımızın bugünlerde de çalışmaya zorlanmasına neden olmaktaydı. 2011 yılından bu yana devam eden uygulama, çalışma ortamına ilişkin birçok sorunu da beraberinde getirmektedir” denildi.
"BİR HAFTA TATİL VAR, ÖBÜR HAFTA GELİN"
Ancak yeni uygulamaya özel hastaneler ve hasta hakları derneğinden tepki geldi. SGK’nın kararına itiraz başvurusunda bulunduklarını belirten Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, “Bu doğru bir şey değil. En başta hastaları mağdur edecek. Neticede bu bir ihtiyaçtı ve o ihtiyaç ortadan kalkmış değil” dedi. Hastalara ‘Bir hafta tatil var, ondan sonra gelin’ diyemeyeceklerini ifade eden Altuğ, “Acilde sadece pratisyen hekimler bulunuyor. Uzman branş hekimlerini ne yapacağız? İş kanunuyla insanların ne kadar çalışacakları belirlendi. Şimdi ise bu iş kanununun dışına çıkıldı” tepkisini gösterdi.
BİZİMLE GÖRÜŞÜLMEDİ
Sektörün durumunun zaten perişan olduğunu ifade eden Altuğ, “Bu düzenlemeyle bir sürü çalışan işsiz kalacak. Sadece hastaları değil hem özel hastaneleri hem de çalışanları mağdur edecek bir uygulama. Sektörle görüşülüp alınmış bir karar değil. Eğer itirazımıza cevap verilmezse gerekli hukuk yollarına başvuracağız” diye konuştu.
GİZLİ ZAM İDDİASI
Uygulamanın gizli zam olduğunu söyleyen Orhan Demir şu örneği verdi. “Kalp şikayeti ile özele giden hasta ortalama 80 lira muayene ücreti ödüyordu. Şimdi ise kalp doktoru bulundurma zorunluluğu olmadığı için hastadan ek bir ücret talep edilecek. Hasta yüzde 30 ila 40 fazlasını daha ödemek zorunda kalacak” dedi.
Vatandaş bayram günü hasta olmayacak mı?
Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir düzenlemeye karşı çıkarak, bunun hastalara “Tatil günlerinde hasta olmayın” demek anlamına geldiğini belirtti. Yeni uygulamanın hasta haklarına aykırı olduğunu kaydeden Demir, “Sağlık hizmetine ulaşma hakkı ile ilgili gün, yıl, saat kısıtlaması koymak hasta hakları ihlalidir” dedi. “Vatandaş bayram günü hasta olmayacak mı” diyen Demir, “Vatandaşın özele gitmesinin nedeni mecburiyettir. Kamu hastaneleri kalitesiz ve niteliksiz sağlık hizmeti veriyor. Onlar zaten resmi tatillerde uzman hekim çalıştırmıyor. Kamuda nitelikli sağlık hizmeti alamayan vatandaş mecburi olarak özele yöneliyor“ tespitinde bulundu.
Bugün Gazetesi