SGK’da son gün izdihamı

Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testi yaptırmak isteyenler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının bulunduğu kaymakamlıklar ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü'nde izdihama neden oldu

Gelir testi için son gün 30 Eylül olarak belirlendi. Verilen sürenin son gününde SGK İl Müdürlüğü’nde Genel Saglık Sigortası (GSS) bölümünde uzun kuyruklar oluştu. Vatandaş işlem yapmak için saatlerce bekledi. Yoğunluk nedeniyle SGK'nın internet sistemi ve telefonları kilitlendi. Yoğunluk kaymakamlıklarda da görüldü. Borcunu silmek isteyen ve borçlu çıkmak istemeyen binlerce kişi kaymakamlıklara ve SGK'ya akın etti. Ülke genelinde 7 milyon, Konya'da ise 200 bin kişi borçlu. Son gün itibariyle 100 binden fazla vatandaş gelir testi için başvuru yaptı. 2012 yılından itibaren çalışmayan, aylık/gelir almayan veya herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar, yaptıracakları gelir testi sonucunda çıkan genel sağlık sigortası primlerini ödemeleri veya devlet tarafından karşılanması ile sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.

SGK'DA CİDDİ BİR YOĞUNLUK VAR

Yaşanan yoğunlukla ilgili konuşan SGK İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, "SGK'da bugünlerde ciddi bir yoğunluk var. İşini son güne bırakanlar yoğunluğa neden oldu. GSS 2012 yılından itibaren zorunlu hale geldi. Gelir testini sosyal güvencesi olmayan, yani SSK'lı, Bağ-Kurlu ve devlet memuru olmayanlar yaptırmak zorunda. Gelire göre prim alınıyor. Kişi başına düşen gelir 425 liranın altındaysa prim vermiyorlar. Bunun üzerinde ise aylık 50 lira prim ödüyorsunuz. Hiç gelir testi yaptırmayanlar 300 lira ödemek zorunda aylık. Test yaptıranların 2012 yılından bugüne kadar ki borçları siliniyor. Ama test yaptırmayanlar zorda kalır. 6 aylık süre verilmişti. Süre 3 ay uzatıldı. Bu sürede 30 Eylül'de sona erdi. Sürenin uzatılma şansı yok. Meclis kapalı. Bu sürede kanun ile veriliyor" diye konuştu. 

100 BİN KİŞİ BAŞVURU YAPTI

"Konya'da 200 bin kişinin başvuru yapması gerekiyor" diyen Yavuz, "200 bin kişinin gelir testi yapması lazım. Son güne kadar 100 bine yakın kişinin gelir testi başvurusu alındı, işlem yapıldı. Sayının 150 bine ulaşacağını tahmin ediyorum. Kaymakamlıklara yapılan başvurular henüz elimize ulaşmadı. Net sayı günler sonra belli olur" sözlerini kullandı. Vatandaş için önemli bir fırsat olduğunu belirten Yavuz, "Bundan sonra gelir testi yaptıranların borcu silinmez. Sadece prim ödemez geliri az ise. GSS avantajlı. 50 lira karşılığında herkes sağlık hizmetlerinden faydalanıyor. Bir aile için 50 lira alınıyor" açıklamasında bulundu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri