Sgk Müdürü Karaca: Gerçek Rakamlar Bildirilse Emeklilik Maaşı Düşük Olmaz

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bursa İl Müdürü Eran Karaca, emekli maaşlarının düşük olmasının, kayıt dışı ile ilgili bir durum olduğunu söyledi. Karaca, "Çalışırken, kuruma gerçek ücretler bildirilse maaşlar böyle düşük olmayacak....

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bursa İl Müdürü Eran Karaca, emekli maaşlarının düşük olmasının, kayıt dışı ile ilgili bir durum olduğunu söyledi. Karaca, "Çalışırken, kuruma gerçek ücretler bildirilse maaşlar böyle düşük olmayacak. Bursa’daki kayıt dışındaki en büyük sorun, ücretteki kayıt dışılık. Sigortalılık var ama gerçek ücretler gösterilmiyor. Gerçek rakamlarla emekli olanlar, yüksek emekli maaşı alıyor." dedi.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez ve oda yönetim kurulu üyeleri SGK Bursa İl Müdürü Eran Karaca'yı makamında ziyaret etti. BSMMMO Başkanı Sönmez, Bursa’yı ve kurumu yakından tanıyan birinin, il müdürü olarak görev yapmasının sevindirici olduğunu söyledi.

SGK Bursa İl Müdürü Eran Karaca ise afların, yeniden yapılandırma olarak nitelendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Karaca, "Yapılandırma ile alınamayan borçlar alınıyor. Yapılandırma, sosyal barışa da katkı sağlıyor. Bursa’nın sosyal güvenlik alanında, tahsilat konusunda sıkıntısı yok. Tahsilat oranımız yüzde 92." dedi.

SGK İl Müdürü Karaca, emekli maaşlarının düşük olması ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine ise şunları söyledi: "Emekli maaşlarının düşük olması, kayıt dışı ile ilgili bir durum. Çalışırken, kuruma gerçek ücretler bildirilse maaşlar böyle düşük olmayacak. Bursa’da ki kayıt dışındaki en büyük sorun, ücretteki kayıt dışılık. Sigortalılık var ama gerçek ücretler gösterilmiyor. Gerçek rakamlarla emekli olanlar, yüksek emekli maaşı alıyor."

Bursa’da kayıt dışı oranının yüzde 28 civarında olduğunu, diğer illerde ise ortalamanın yüzde 35 civarında olduğunu kaydeden Eran Karaca, kayıt dışı sorununun çözümüne ilişkin ise "Kayıt dışı sorununun, primlerin düşürülmesi ile çözülebileceği söyleniyor. Kayıt dışı sorunu, primlerin düşürülmesi ile çözülemez. Çünkü, hiç prim ödemeyen biri için primleri düşürmeniz önemli değildir. Prim oranlarının düşürülmesi, kayıt dışını önlemez. Bu eğitimle, bilinçle ilgili bir şey." ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri