Sezonun İlk Kestanesi Borsada

Türkiye’deki kestane üretiminin yaklaşık yüzde 35’lik kısmının yapıldığı Aydın’da, sezonun ilk mahsulü kilosu 10 luradan Aydın Ticaret Borsası’nda satıldı.

Türkiye’deki kestane üretiminin yaklaşık yüzde 35’lik kısmının yapıldığı Aydın’da, sezonun ilk mahsulü kilosu 10 luradan Aydın Ticaret Borsası’nda satıldı. İlde toplam 67 bin 253 dekar alanda üretilen kestanenin yıllık miktarı 13 bin ile 18 bin ton arasında değişiyor. Bunun yaklaşık bin 500 tonu ihraç ediliyor.

Kestanenin birçok ailenin geçim kaynağı olduğunu belirten Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, üreticilere hayırlı bir sezon dileyerek, yaptıkları çalışmaların kestanenin daha iyi tanınması ve yaygınlaşması için olduğunu söyledi. Borsaya 2013 yılının ilk kestanesini getiren Eğrikavak köyünden Sabahattin Metin ise bu yıl rekolte ve kalitenin çok iyi olduğunu kaydetti. Kestane ağaçta beklemediği için üreticiyi zora soktuğunu ifade eden Metin, tek temennilerinin fiyatların yüksekliği olduğunu belirtti. Metin, sezonun ilk mahsulünü satmaktan memnun olduğunu da söyleyerek, 45 kg. kestanesini, kilosu 10 liradan telim etti.

Dünyada kestane üretiminin yüzde 14’ünün yapıldığı Türkiye'de, yıllık 65-70 bin ton civarında rekolte elde ediliyor. Aydın’da kestane yetiştiriciliği, ekolojik şartların elverişliliğine rağmen dağlık bölgelerde ve yaylalarda, özellikle kuzeye bakan yamaçlarda yapılıyor. Üretim, genellikle dağınık ağaçlardan elde ediliyor. Nazilli, Köşk ve Sultanhisar ilçelerinde az da olsa kapama bahçe tesisleri mevcut. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri