Seyyid Yahya Şirvani Sempozyumu Bakü'de Başladı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, ''Kafkasya'dan Anadolu'ya Kültür Köprülerimiz: Seyyid Yahya Şirvani ve Halvetilik'' konulu sempozyum başladı.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, ''Kafkasya'dan Anadolu'ya Kültür Köprülerimiz: Seyyid Yahya Şirvani ve Halvetilik'' konulu sempozyum başladı. Kafkasya'nın Mevlana'sı kabul edilen Şirvani'nin hayatı, düşünceleri, talebeleri ve eserleri çerçevesinde Türk dünyası, Balkanlar, Afrika ve diğer bölgelerdeki izlerini ve etkilerini araştırmak, dünyada tesis ettiği fikri ve sosyal irtibatları öğrenmek ve anlamak amacıyla gerçekleştirilen sempozyum, Yahya Şirvani'nin kabrini ziyaretle başladı.

12 ülkeden 70 akademisyenin katılımıyla ve Azerbaycan Dini Kurumlar İdaresi, Kafkas Üniversiteler Birliği ve Kafkas Üniversitesi'nin ortak organizesiyle gerçekleştirilen sempozyumda konuşmacılar, Şirvani'nin Halvetilik tarikatı ile dünyanın bir çok bölgesinde kurduğu gönül köprüleri hakkında bilgi verdi.

Sempozyumda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki manevi cereyanları İstanbul boğazındaki akıntıya benzeterek, bazen Marmara'dan Karadeniz'e bazen de Karadeniz'den Marmara'ya akıntıların mevcutluğu gibi iki ülke arasında da manevi akıntıların her zaman olduğunu söyledi. Yılmaz, ''Azerbaycan ve Türkiye tarih boyunca gönül köprüleri ve arifler irfan ehli vasıtasıyla, hep birbirine akmıştır.'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Orhan Erdem de yaptığı konuşmada, Yahya Şirvani'yi Mevlana'ya benzeterek, ''Nasıl Mevlana milyonlarca insanı oraya çekiyorsa, bugün Seyyid Yahya Bakuvi de (Şirvani) Bakü'ye bu köprü vazifesini yaparak milyonlarca mümini çekecektir." dedi.

Azerbaycan milletvekili Ganire Paşayeva da konuşmasında Şirvani'nin manevi büyüklüğüne vurguda bulundu. Paşayeva, Yahya Şirvani'nin azametinin ispatının vefatı üzerinden 550 yıl gibi uzun bir süre geçmesine rağmen halen insanların onların manevi ışığı etrafına toplanılıyor olması olduğunu ifade etti.

Sempozyumun açılışı davetlilere çeşitli musiki gruplarının seslendirdikleri ilahilerle son buldu.

Basına açıklamalarda bulunan Kafkas Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz da Yahya Şirvani'nin insanlık tarihinin en önemli şahsiyetlerinden birisi olduğunu söyledi. Korkmaz, ''İnsanlığa, sevgiyi, kardeşliği, dostluğu öğütleyen, 550 yıl ötesinden günümüzü aydınlatan bir ışık insandır Seyyid Yahya Şirvani.'' dedi.

UNESCO 2013 YILINI YAHYA ŞİRVANİ YILI İLAN ETTİ

Seyyid Yahya Şirvani’nin vefatının 550. yılı münasebetiyle UNESCO tarafından 2013, Seyyid Yahya Bakuvi (Şirvani) yılı ilan etti.

Yahya Şirvani 14. ve 15. yüzyıllarda Azerbaycan’da kurulan, başta Kafkasya ve Anadolu olmak üzere Osmanlı coğrafyasında ve dünyada geniş şekilde yayılan tasavvuf tarihinin en etkili sufi mektebi Halvetiliğin yayılmasında ve sistemleşmesine çok büyük hizmetleri oldu.

Şirvan’da dünyaya gelen ve doğum tarihi tam olarak bilinmeyen Seyyid Yahya Şirvani 1464 (H.868) tarihinde Bakü’de vefat etmiştir. Kabri Şirvan Şahlar Sarayı Külliyesi'ndedir. Şirvani'nin talebeleri arasında Pir Şükrullah, Alaaddin Halveti, Habib Efendi, Muhammed Erzincani ve Dede Ömer Ruşeni Halveti gibi önemli zatlar bulunuyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri