Seyahat zihinsel aktivite

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, etkinliklerine devam ediyor. Eğitimci-Yazar Ümit Savaş Taşkesen İl Halk Kütüphanesi'ndeki İngiltere Notları’nı aktardı. Taşkesen, seyahatin önemine dikkat çekti

Konuşmasına darbe girişimlerini ve kendi milletine kurşun sıkacak kadar gözü dönmüş bir hainliği lanetleyerek başlayan Taşkesen, darbe girişimini kınadı. Konuşmasına, henüz dört yaşındayken Kahramanmaraş olayları sırasında yaşadıklarını anlatarak başlayan Taşkesen, Allah’ın yardımı, milletin azmi ve dirayetiyle ne büyük bir felaketin eşiğinden dönüldüğünü, geçmiş darbe dönemlerini yaşamayanların belki de tam olarak anlayamayacağını, bu tarihi günde, çok büyük bir felaketin eşiğinden milletçe dönüldüğünü söyledi. Darbe ve kaos dönemlerinin, insanların kendi komşusunu, akrabasını dahi tanımadan öldürebilecek bir gözü dönmüşlük psikolojisine yol açtığını, bunu yaşayarak tecrübe ettiği için atlatılan tehlikenin büyüklük derecesini daha iyi anlayabildiğini söyledi.

İNSANI DEPRESYONA SOKUYOR

İngiltere izlenimlerini katılımcılarla paylaşan Taşkesen, seyahat etmenin günümüzde deniz, kum, plaj ve yayla gezilen, zihinsel aktivitenin askıya alındığı bir dönem olarak algılandığını ancak bunun çok yanlış olduğunu ifade ederek başladı. Taşkesen, aslında seyahatlerin, Kur’anı Kerim'de de işaret edildiği gibi, ibret almayı, dini ve felsefi bir sorgulamayı, düşünmeyi, ibret almayı beraberinde getirmesi gereken üst düzey bir zihinsel aktivite olduğuna inandığını söyledi. 16 yaşında kendi başına çalışmak için gurbete çıkmasına, gezmeye alışkın olmasına rağmen, yurt dışında yaşama tecrübesinin düşündüğünden çok daha zor olduğunun altını çizen Taşkesen, “Dil öğrenmek insanın ufkunu açarken aynı zamanda depresyona sokan bir şeydir. Belirli bir yaşa kadar inşa ettiğiniz, kişiliğiniz, kimliğiniz, inançlarınız, birikiminiz adına her ne var ise bütün hepsi bir anda sadece konuşabildiğiniz günlük hayat diline indirgeniyor ve bu da insanı depresyona sokuyor. Bu yüzden bir dili okumak ve anlamak kadar yetkin bir şekilde konuşabilmek de çok önemli” dedi.

LONDRA'DA DERGİ ÇALIŞMASI

Konuşmasına Londra, Brüksel, Paris, Amsterdam, İskoçya gezilerinde ve 2014 Londra Gazze yürüyüşleri sırasında objektifine takılan kareleri ve fotoğrafların hikayelerini anlatarak devam eden Taşkesen bu beş yıl süresince yapmayı hayal ettiği bir çok şeyi gerçekleştirdiğini, gezmeyi planladığı bir çok yeri imkanlarının elverdiği ölçüde gezdiğini, yazdığını söyledi. İçinde ukde olarak kalan tek hayalinin Londra merkezli Türkçe bir Edebiyat Dergisi çıkarmak olduğunu söyleyen Taşkesen sözlerine şöyle devam etti: “Şimdilik bu hayalinin yarım kaldı. Bir gün tekrar Londra’ya gidersem yapacağım ilk iş bu.” Programın sonunda TYB Konya Şube Başkanı M.Ali Köseoğlu, Ümit Savaş Taşkesen ile geçmişte TYB’de bir çok çalışmaya birlikte imza attıklarını, İngiltere’ye gitmeden önce olduğu gibi bugün de en aktif üyelerinden birisi olduğunu, hem geçmişteki çalışmaları hem de bu programa katılımından dolayı teşekkür ederek TYB Konya Şubesinin katılım belgesini takdim etti. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri