Sevgililer günü nasıl icat edildi?

Adem Turan

Rivayete göre Roma İmparatorluğu zamanında Rahip Valentine adlı zat yanına gelen hastaları iyi ederek, motive etmek içinde bahçesinde yetiştirdiği çiçeklerden hediye edermiş.

İmparator II. Claudius devrinde, İmparator savaşacak asker bulamadığı için, askerlere evlenme yasağı getirmiştir. Bu yasağa rağmen Rahip Valentine gençlere kiliselerde nikah kıymış ve evlenmeleri için teşvik etmiştir. Bunu duyan imparator II. Claudius Aziz Valentine’yi sopayla işkence ederek, döverek öldürtmüştür.

Daha sonraları ise, Hıristiyanlar aileyi koruyan ve evlenmeyi teşvik eden Rahibi, kahraman ilan etmişler. Ölüm günü olan 14 Şubat’ı 270 yılından itibaren “Sevgililer günü” olarak kutlamaya başlamışlardır.

Bir Müslüman olarak bu günü kutlayıp, kutlamamız gerektiğine siz karar verin. Zira, Peygamber Efendimiz “onlara benzemeyin” derken, bir hadis-i şeriflerinde de “Sevdiğiniz insana, sevdiğinizi söyleyiniz” buyurmuşlardır. Kısaca sadece 14 Şubat’ta değil, her zaman sevginizi ifade edin telkininde bulunmuştur.

Sevgi evrensel olup, aynı zamanda var olan canlı-cansız, tabiat, manzara hepsinin ayrı bir güzelliği ve görselliği vardır. Dolayısı ile insana yakışan tüm yaratılanları, yaratandan ötürü sevebilmesidir.

Sevgiden bahsedince insanın aklına Mevlana Celaleddin Rumi geliyor. Sevdiğine nasıl sesleniyor, gelin birlikte bakalım.

Ey sevgili... Heyben acıyla dolar da nefes alamazsan gel..! Huzur bulacağın kıyılarım senindir... Umutların solar kurur da su bulamazsan... Beraber sulayalım gözyaşlarım senindir... Kanadın kırılır da maviye uçamazsan ne güne duruyor al..! Kanatlarım senindir... Çaresiz çilelere bir umut bulamazsan kendime ettiğim dualarım senindir...

Hz . Mevlana

Nefret edilen değil, sevilen insan olmak ümidiyle…

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.