Seta'dan Türkiye Enerji Borsası Analizi

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Türkiye’de ilk kez kurulacak Enerji Borsası olacak Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) hedeflerine ulaşması için ayrıntılı bir analiz hazırladı.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Türkiye’de ilk kez kurulacak Enerji Borsası olacak Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) hedeflerine ulaşması için ayrıntılı bir analiz hazırladı. SETA uzmanları Erdal Tanas Karagöl ve Ülkü İstiklal Mıhçıokur'un oluşturduğu analizde, Türkiye’nin ekonomik iyileşmelerdeki hızlı dönüşümünün enerji tüketiminde de görüldüğü ve Çin’den sonra dünyanın enerji tüketim hızı en çok artan ikinci ülkesi olduğuna işaret edilerek, bu nedenle Türkiye’nin enerji sektörüne yatırım yapacaklar için çok cazip bir ülke haline geldiği kaydedildi.

Diğer yandan, Türkiye’nin birincil enerji tüketiminde yüzde 70’in üzerinde hammadde kaynakları açısından dışa bağımlı olduğu için ekonomik büyüme beraberinde cari açığa da neden olduğuna işaret edilen çalışmada, ayrıca, Türkiye’nin ihracatta rekabetçi bir güce sahip olması için enerjide dışa bağımlılığını azaltması zorunluluğu nedeniyle enerji sektöründe birçok strateji belirlendiği, enerji sektöründe hem arz güvenliğini sağlamak hem de yatırımcı çekmenin Türkiye’nin öncelikli hedefi olduğu aktarıldı.

Elektrik sektöründe de bu hedeflere yönelik olarak düzenlemeler yapıldığı kaydedilen analizde, bu düzenlemelerden en önemlisinin 30 Mart 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu olduğu vurgulandı. Amacı; 'Elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması için, rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir elektrik enerjisi piyasasının oluşturulması ve bu piyasada bağımsız bir düzenleme ve denetimin yapılmasının sağlanması' olarak belirtilen kanunun getirdiği en önemli yeniliğin ise ise Enerji Borsası olduğuna dikkat çekildi.

Enerji Borsası’ndan olumlu sonuç alınmasında, küresel piyasalarla entegrasyonun sağlanması, spot ürünlerin yer alacağı ve yeni kurulacak olan EPİAŞ’ın ikincil mevzuatının buna uygun düzenlenmesinin çok önemli olduğuna işaret eden SETA analizinde, “Enerji piyasalarında belirsizlik ortamını azaltıcı ve şeffaf bir piyasanın oluşturulması ile; Türkiye enerji sektörü hem yatırımcılar için daha cazip hale gelecek hem de enerji tedarikçileri daha rekabetçi bir ortam elde edeceklerdir. Bu rekabetçi ortam da en nihayetinde son tüketiciyi olumlu etkileyecektir.” ifadesi yer aldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri