SETA Genel Koordinatörü Duran, 2023 yılını değerlendirdi

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, 2023'te dünyada yaşanan gelişmelerin etkilerine ilişkin değerlendirmelerini ve 2024'ten beklentilerini AA muhabirine anlattı.

SETA olarak yıl boyunca Türkiye'nin, bölgenin ve küresel konuların nereye gittiğine dair önemli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Duran, önemli başlıklarda yayınlar hazırladıklarını, son olarak da "2024 Güvenlik Radarı"nı yayımladıklarını bildirdi.

Kovid-19 salgını döneminde "Dünya nereye gidecek? Uluslararası sistemin krizi ne olacak?" tartışmalarının yaşandığına işaret eden Duran, büyük güç rekabetinden bahsedildiğini, ardından da Rusya'nın Ukrayna işgaliyle birçok önemli krizin ortaya çıktığını anımsattı.

"78 çatışmanın kimisi aktif, kimisi pasif şekilde önümüzde"

Son 3 yılda ortaya çıkan küresel salgın, Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail'in Arap ülkeleriyle normalleşmeye çalıştığı bir dönemde yeniden patlak veren İsrail-Filistin çatışmasıyla gelecek yıllarda neler olabileceği kaygısının oluştuğuna dikkati çeken Duran, "Baktığımızda 78 çatışmanın kimisi aktif, kimisi pasif bir şekilde önümüzde, dünyanın gündeminde durduğunu ve geleceğe dair kaygı taşıdığımızı söyleyebiliriz." dedi.

ABD ile Çin arasında çok ciddi bir rekabet bulunduğunu hatırlatan Duran, bunun bir teknoloji rekabeti, çip savaşı, ticaret ve nüfus savaşı boyutu olduğunu vurguladı.

Bütün bunlar bir araya getirildiğinde "çok kutuplu bir dünyaya gidildiğinin" görülebildiğini dile getiren Duran, "Bu çok kutuplu dünyada ABD ve Çin'in önemli olduğunu, onların arasındaki rekabetin önemli olduğunu ama AB, Rusya, Hindistan gibi ülkelerin de ve Türkiye gibi yükselen bölgesel güçlerin de bu denkleme etki edebildiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri