Şentop: Yargıyı gökten yere indiriyoruz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Edirne’de katıldığı panelde konuştu.

Prof. Dr. Mustafa Şentop, Edirne’de katıldığı ‘Türkiye’de Demokratikleşme Süreci ve Yeni Anayasa’ konulu panelde konuştu. Yeni anayasada mahkemelerdeki ‘yüksek, yüce’ gibi kavramları çıkardıklarını ifade eden Mustafa Şentop, ‘Oradaki yüksek ve yüce ifadelerini hakimler ve savcılar gerçek zannettiler. Kendini yüksek, yüce, dokunulmaz varlıklar zannetmeye başladılar. Onun için biz bunları çıkarttık. Anayasa önerimizde bunlar yok. Biz yargıyı gökten yere indiriyoruz.’ şeklinde konuştu.

Edirne Barosu'nun daveti üzerine Edirne'ye giden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, ilk olarak partisinin il başkanlığı binasını ziyaret etti. Partililer ile bir süre sohbet eden Mustafa Şentop, daha sonra Edirne Barosu'nun Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlediği 'Türkiye'de Demokratikleşme Süreci ve Yeni Anayasa' konulu panele katıldı. Edirne Baro Başkanı Av. Özgür Yıldırım tarafından karşılanan Mustafa Şentop, salonda kendisini dinleyenlere yaklaşık 2 saat süren bir konuşma yaptı. Eski anayasalardan örnekler veren, başkanlık sistemini de anlatan Mustafa Şentop, başkanlık sisteminin vazgeçilmez olmadığını ifade ederek, gerekirse önerilerini revize edilebileceklerini, ancak geri çekmeyeceklerini söyledi.

‘SAVCI DA HAKİM DE ARAMIZDAN ÇIKIYOR’

Türkiye'de hakim ve savcı zihniyetinin değişmesi gerektiğini savunan Mustafa Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi yüksek, yüce gibi mahkemeler, hakimler falan gibi bir anlayışa dayanıyor. Bunun çok özel bir sebebi var. Bizde yüksek mahkemelere özellikle Yargıtay'a, Danıştay'a özel bir misyon yüklenmiş. 27 Mayıs darbesiyle gelen, bu darbeci ideolojinin korunması misyonu yüklenmiş. Bu misyonu yerine getiren bu kurumların, dokunulmaz olması, eleştirilmez olmasını sağlamak için kendilerine bir kutsiyet atfedilmeye çalışılmış. Hakim, savcı dediğimiz adam, aramızdan çıkıyor. İşte hukuk fakültesinden öğrencilerimiz, biri avukat oluyor, biri hakim oluyor. Avukat olanlar 5-10 sene sonra sınava girip hakim oluyor. Bugüne kadar falan partinin merkez ilçe yönetiminde görev yapan arkadaş, istifa ediyor siyasetten, hakimlik sınavına giriyor. Sınavı kazanıyor, hakim olarak bir yere atanıyor. Ne oluyor, bu adam hakim olduktan, cübbe giydikten sonra bütün günahlarından, hatalarından arınmış bir varlığa mı dönüşüyor. Hakimin savcının meselesi işte millete dayanmama meselesidir. Hakimlikle ilgili zihniyetimizi değiştirmememiz lazım. Hakimlerde içimizden insan hata ederler, kasten yanlış kararlar verebilirler, onlara sonuna kadar güvenemeyiz. Ancak burada kendini kontrol edebilen bir sistem geliştirmemiz gerekir. Oda işte millete dayanırsa olur. Adalet Bakanı, adaletin işleyişiyle problemler varsa hükümete oy vermiyoruz hesabını sandıkta soruyoruz."

'YARGIYI GÖKTEN YERE İNDİRİYORUZ'

Yeni Anayasa önerilerinde mahkemelerdeki yüksek ve yüce ibarelerini kaldırmak istediklerini ifade eden Mustafa Şentop, "Hakimler de insanlardır. Biz zaten verdiğimiz anayasa önerisinde yüksek ve yüce kelimelerini çıkardık. Yüce Divan yok. Yüksek mahkeme yok, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu yok. Oradaki yüksek ve yüce ifadelerini hakimler ve savcılar gerçek zannettiler. Kendini yüksek, yüce, dokunulmaz varlıklar zannetmeye başladılar. Onun için biz bunları çıkardık. Anayasa önerimizde bunlar yok. Biz yargıyı gökten yere indiriyoruz" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri