Şenol Metin: "YKS Haziran'da yapılmalı"

Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin ise yeni bir erteleme kararının çok daha büyük tepkilere neden olacağını söyleyerek, “En doğru karar sınavı Haziran'da yapmak” dedi

Pandemi sürecinde alınan bir karar ile Haziran ayında yapılması planlanan (YKS) sınavının Temmuz ayına ertelendiği duyurulmuştu. Kısa süre sonra sınavın yeniden Haziran'da yapılması kararlaştırıldı. Yetkililer tarafından kısa süre içinde alınan bu iki farklı karar, öğrencilerin ve velilerin tepkilerine neden oldu. Sınava girecek öğrenciler, “Bizim geleceğimiz ile oynamayın” diyerek, tepkisini ortaya koydu.  27-28 Haziran'da yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek öğrencilerin tepkisi her geçen gün artıyor. Yüzbinlerce genç, her gün özellikle Twitterda #YKSertelensin hastagı ile sesini duyurmaya çalışıyor ve sınavın ertelenmesini istiyor.   

BÜYÜTÜLECEK BİR MESELE YOK

Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, son olarak ilan edilen sınav tarihinin pandemi başlamadan önce ilan edilen tarihten bir hafta sonrası olduğunu söyledi. Pandemi gerekçesiyle YKS'yi ilk olarak Temmuz'un sonunda yapma kararı alındığını, daha sonra Haziran ayına çekildiğini aktaran Metin, “Öğrencilerde konuları yetiştiremeyeceğiz endişesi oldu. Sosyal medyadaki tepkileri, talepleri her gün yakından takip ediyorum. Aslında çok büyütülecek bir mesele değil sınav tarihi konusu. Öğrenciler, kendilerini 1 ay ertelemeye göre ayarlamışlardı. Psikolojik olarak onlara hak vermemiz gerekir ama sınavın Haziran ayında yapılması çok daha doğru olacaktır” şeklinde konuştu. 

TEMMUZ'DA YAPILSA CİDDİ SORUNLAR DOĞARDI

20-30 yıldır sınavların hep Haziran ayında yapıldığını, sınav tarihinin Haziran olmasının artık bir gelenek haline geldiğini ifade eden Metin, daha sonra şunları kaydetti: “Yerleştirme sınavları, hep Haziran ayında yapılır. Temmuz ayında sonuçlar belli olur. Ağustos ayında kayıt yapılır, barınma ihtiyacını gidermek için ev veya yurtlara bakılır. Eylül ayında da dersler başlar. Bunların hepsi birer aşama ve süreçtir. Planlanması gerekir. En küçük bir değişiklik, çok aşamalı planlamaları da beraberinde getirmelidir. Kurulu bir düzen vardır. Sınavın bu yüzden Haziran ayında yapılması yerinde bir karardır. Ayrıca pandemi sürecinin ilk dönemlerinde yeni bir dalga beklentisi vardı. O yüzden sınavın Temmuz'da yapılması konusunda karar beyan edildi. Türkiye'nin sağlık sisteminin güçlü olmasıyla birlikte pandemi süreci çok daha iyi yönetildi. Sınav tarihi de sağlık alanındaki bu gelişmelerle birlikte Haziran'a çekildi. Eğer sınav Temmuz ayında yapılsaydı, ciddi sorunlar ortaya çıkabilirdi.”  

YENİ ERTELEME KARARI BÜYÜK TEPKİ DOĞURUR

Öğrencilerin sınav tarihine verdiği tepkiyi sınav psikolojisinin oluşturduğunu dile getiren Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, konuşmasını şu cümleler ile sonlandırdı: “Biz, bu sınavı yapmak zorundayız. O zaman en sağlıklı şekilde yapmak önceliğimiz olacaktır. Zaten sınavın yapılacağı salonların kapasitesi yüzde 50 düşürüldü. Bir de bilinmesi gereken bir diğer nokta da bu sınavda şehirler arası hareketliliğin olmayacağıdır. Sadece sınav merkezlerinin önünde bir yoğunluk olacak onun için de gereken tüm tedbirler alınır. Öğrencilerin endişelenmesine gerek yok. Yeni bir sınav kararına da gerek yok. Tepkiler olsa da öğrenciler bütün hazırlığını Haziran ayında sınava girecek şekilde yaptı. Stresi birkaç hafta daha ertelemenin bir anlamı da yok. Eğer sınav Haziran ayında değil de Temmuz ayında yapılırsa, bugünkü tepkinin çok daha fazlası gösterilir.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri