Senegal'de Yolsuzlukla Suçlanan Eski Devlet Başkanından 'Hodri Meydan'

Batı Afrika ülkesi Senegal’in eski Devlet Başkanı Abdoulaye Wade, partisinin düzenlediği mitingde halefi Macky Sall'i cadı avı yapmakla suçlayıp meydan okudu. Başkent Dakar’da bulunan Dikilitaş meydanında dün Senegal Demokrat Partisi (PDS)...

Batı Afrika ülkesi Senegal’in eski Devlet Başkanı Abdoulaye Wade, partisinin düzenlediği mitingde halefi Macky Sall'i cadı avı yapmakla suçlayıp meydan okudu. Başkent Dakar’da bulunan Dikilitaş meydanında dün Senegal Demokrat Partisi (PDS) tarafından organize edilen mitinge on binlerce kişi katıldı.

Senegal'in üçüncü Devlet Başkanı olan Abdoulaye Wade, 2012 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kaybettikten sonra Fransa’ya yerleşmiş ve 2 yıl boyunca ülkesine dönmemişti.

Baba Wade’in kabinesinde 'süper bakan' olarak adlandırılan oğlu Karim Wade yasa dışı yollardan elde ettiği bir milyar doların üzerindeki parayı hesabına aktarmakla suçlanıyor. Dakar'da düzenlenen mitingde yolsuzluk iddiaları nedeniyle tutuklanan eski hükümet üyeleri 'siyasi tutuklular' olarak nitelendirildi ve serbest bırakılmaları istendi.

PDS Gençlik Kolları Başkanı Mamadou Massali, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Sizin de gördüğünüz gibi biz buradayız. Haksız olan meydanlarda kendini göstermez. Tutuklamalar siyasidir." dedi.

Baba Wade’in halefi olarak görülen oğul Wade’in hakkındaki yolsuzluk iddiaları, partisinin seçimleri kaybetmesinin nedeni olarak gösteriliyordu. Eski Yerelleşme ve Yerel Yönetimler Bakanı Omar Sarr “ Senegal Demokrat Partisi tarafından düzenlenen bu mitingde hükümetin keyfi uygulamalarını protesto ediyoruz. Güçlü halkımız ile demokratik haklarımızı burada kullanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Miting alanına eşi Viviane Wade ile gelen Abdoulaye Wade ise hükümeti eleştirdiği konuşmasında “Madem ellerinde kanıt var çıkarsınlar açıklasınlar. Dediler ki çeşitli ülkelerde banka hesapları var. Bu ülkeler biliniyorsa neden hesaplarla işlem yapılmıyor. Biz her zaman bu tutuklamaların siyasi olduğunu iddia ediyoruz. Rejim hiçbir üretim ya da yatırım yapmadı. Bütün büyük projeleri biz yaptık, onlar hâlâ bekliyor. Oğlumu ve eski bakanlarımı, bu başarısızlıklarını örtmek için araç olarak kullanıyorlar. Bu yaptıklarından vazgeçmeleri lazım. Artık oğlumu ve bakanlarımı serbest bırakmalılar." dei.

Olaysız biten mitingle ilgili yorum yapan Devlet Başkanı Macky Sall ise "Biz hukuk devletinde yaşıyoruz. Bu ülkede demokrasi var. Kararı hukuka bırakın." dedi.

Seçimlerden önce yolsuzlukla mücadele sözü veren Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, oğlu ve diğer bakanların yolsuzluk yapmasına göz yummakla suçladığı Abdoulaye Wade’a karşı kurduğu koalisyon ile seçimlerde yüzde 65 oy alarak Senegal’in yeni devlet başkanı seçilmişti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri