Şemşek: İlk Çeyrekte Özelleştirmeden Hazine'ye 5,3 Milyar Tl Aktarıldı

Maliye Bakan Mehmet Şimşek, özelleştirmeden Hazine’ye 5 milyar 300 milyon lira transfer yapıldığını açıkladı. Yıl sonu hedefinin 6,9 milyar lira olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, “Dolayısıyla hedefleri çok rahat bir şekilde gerçekleştireceğiz....

Maliye Bakan Mehmet Şimşek, özelleştirmeden Hazine’ye 5 milyar 300 milyon lira transfer yapıldığını açıkladı. Yıl sonu hedefinin 6,9 milyar lira olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, “Dolayısıyla hedefleri çok rahat bir şekilde gerçekleştireceğiz. Yılın ilk yarısındaki özelleştirme gelirlerinin Hazine’ye transferi noktasında sorun yok. Yılın ikinci yarısına ilişkinde rahat bir şekilde tutturulabilir.” dedi.

Şimşek, makroekonomik gelişmelere ilişkin 2014 yılı Haziran ayı ve Ocak-Haziran dönemi merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerini açıkladığı basın toplantısında gazetecilerin soruların cevapladı. Özelleştirmelerle ilgili bir soru üzerine, "Özelleştirmeden Hazine’ye transferler 5 milyar 300 milyon lira. Yıl sonu hedefimiz 6,9 milyar liraydı. Dolayısıyla hedefleri çok rahat bir şekilde gerçekleştireceğiz. Yılın ilk yarısındaki özelleştirme gelirlerinin Hazine’ye transferi noktasında sorun yok. Yılın ikinci yarısına ilişkinde rahat bir şekilde tutturulabilir. Geçen sene toplamda 8,3 milyar liralık transfer söz konusuydu.” şeklinde konuştu. Milli Piyango özelleştirmesi ile ilgili olarak da "Devleti, kumar oyunları düzenlemekten çıkarmak istiyoruz. Bunu reform olarak görüyoruz." dedi. Devleti enerji dağıtımından da çıkarmak istediklerini aktaran Şimşek, enerji dağıtımını da daha rasyonel bir zemine, rekabetçi bir zemine taşımak istediklerini kaydetti.

“İSTİHDAMI SAĞLAMAK İÇİN REFORM YAPIYORUZ”

Sendikaların, Ulusal İstihdam Stratejisi’yle gündeme gelen ‘esnek çalışma modellerinin’ güvencesiz işçi çalıştırmalarına yol açacağına dair eleştirilerinin aktarılması üzerine Bakan Şimşek, istihdamın artması, ekonominin büyümesi için tekerleği yeniden keşfetmeye gerek olmadığını söyledi. OECD ülkelerinin tamamında makul bir iş gücü piyasası mevzuatının olduğunu aktaran Şimşek, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında en katı mevzuata sahip olduğunu savundu. Yarı zamanlı ve part-time çalışma noktasında en kötü performansı olan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu öne süren Şimşek, “Türkiye’de iş gücü reformunu, ulusal istihdam stratejisinde öngördüğümüz şekilde yaparsak bundan herkes kazançlı çıkar. Çünkü istihdam artacak. Sendikalar istihdamın artmasını istememiz mi? Biz daha çok istihdam sağlamak için bu reformları yapıyoruz. Güvencesiz çalışmalar ile ilgili kaygılara katılmıyorum. Tam aksine, biz burada yapacağımız reformlarla istihdamı ve geliri arttıracağız.” diye konuştu.

“VERGİNİN ASLINI ALIYORUZ, BUNUN NERESİ AF”

Şimşek, “Yılın ikinci yarı değerlendirmenize Meclisteki Af kanunu ile ilgili yorumda bulunmadınız? Bu yıla etkisi beklenmiyor mu? Ona ilişkin genel beklentileri paylaşır mısınız?” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Ben bu tasarının hiç bir şekilde af unsuru taşımaması konusunda, gittik irade ortaya koyduk. Verginin aslını alıyoruz. Enflasyon karşısında eğilmemesi için enflasyon farkını alıyoruz. Cezaları da alıyoruz. Bunun neresi af. Diyebilirsiniz ki; gecikme faizi yüksekti, diyelim. Burada da amaç yapılandırmak. Kolaylık sağlamak. Siz zamanında verginizi ödeseydiniz neyi ödeyecektiniz? Paranın aslını ödeyecektiniz. Yani aslını değil mi? Zaten onu ödeyecek. Enflasyonla da güncellenecek. Hatta biz bir adım ileri gittik. Biz tedbirler, incelemelerin caydırıcı etkisi zayıflamasın diye biz cezaları da o kapsamdan çıkardık. Buna rağmen piyasada olarak nitelendiriyorsa, orada belki kasa fazlasına ilişkin düzenleme var. O konuda biz kendi görüşümüzü ortaya koyduk. Yüce meclisimizin takdirinde olan bir konu. Ben bunu daha çok yapılandırma bir mükellefe kolaylık olarak düşünüyorum. Tasarı çıkarsa, en fazla bu seneye düşecek bir taksittir.”

“ÜST DÜZEY MEMURLARA ENFLASYONUN ALTINDA ZAM VERİLDİ”

Şimşek, memura enflasyon farkının zam olarak verilmemesi ile ilgili sorulan soruya da şöyle cevap verdi:

“Bir kere bir toplu sözleşme söz konusu. Yıl başında gereken zam yapıldı. Bu anlaşma söz konusuydu. Onun bize etkisi bizim baz senaryomuza oranla en az 1-2 milyar üzerindeydi. 2014 Orta Vadeli Programını yaparken belli bir enflasyon öngörümüz var. Ona göre sonuçta orta vadeli mali plan yayınlıyorsunuz. O hedeflere oranla toplu sözleşmede ortaya çıkan sonuç bize ilave 4 milyar liralık yük getirdi. Şimdi enflasyon farkı olsaydı ne kadar gelirdi. Net bazda kamu maliyesine yansımasını işçi lehine memur lehine olduğu kanısındayım. Enflasyonun çok çok üzerinde artış alan arkadaşlarımız oldu. Tabii ki üst düzey memurlar maaşları yüksek olanlar maktu bir artış olunca tabi ki enflasyonun altında bir artış söz konusu. Bu iki hususu dikkate almak lazım. Sendikaların tercihi tabandan yana oldu. Sendikalarımız, maaşı düşük olanlara daha yüksek maaşı öngören bir düzenlemeyi masaya getirdiler. Bu kabul gördü, geniş kesimlere daha iyi imkanlar getirildi. Maaşı yüksek olan kesimler bu anlamda enflasyon kadar artış söz konusu değil.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri