Selfie Modasına Medya Da Duyarsız Kalmadı

Sosyal medya kullanıcılarının fenomen haline getirdiği selfie (özçekim) haberciler için de önemli bir konu olmayı başardı. Yapılan araştırmada son bir yıl içinde medyada yer alan haberlerde selfie konusu 6 bin 200 kez haber olmayı başardı....

Sosyal medya kullanıcılarının fenomen haline getirdiği selfie (özçekim) haberciler için de önemli bir konu olmayı başardı. Yapılan araştırmada son bir yıl içinde medyada yer alan haberlerde selfie konusu 6 bin 200 kez haber olmayı başardı.

Ajans Press, medyada haber olan, haberlere konu olan olaylar hakkında dikkat çeken bir araştırma yaptı. Araştırmanın konusu özellikle sosyal medyanın son iki yıldır neredeyse vazgeçilmezi haline gelen selfie konusuydu. Aslında ilk izleri 2002 yılında ortaya çıkan selfienin ilk zamanlar çok rağbet edeni olmadı. Ancak son iki yıldır çılgınlık boyutuna ulaşan paylaşımlar, Türkçe’deki karşılığı ile özçekimi fenomen haline getirdi.

Selfie, aslında batı için de yeni bir kavram. Öyle ki 2013 yılında Oxford Üniversitesi tarafından yılın kelimesi seçilen ve İngilizce sözlüğe eklenen sözcük, Türkçe’de de özçekim ifadesiyle yer buldu. Ancak bununla da yetinilmedi, "Sosyapoz, Başyapıt, Bengil, Beyani, Çekendi, Çekerol, Çekinti, Çektirim, Çeksun, Ferdi, Görsel Salım, Seyfi ve Kendirme.” sözcükleri de bu konudaki hayal gücünün zenginliğini ortaya koydu. Medya da bu konuda üzerine düşeni yaptı. Sevilen fenomen özçekim, 6 bin 200’ün üzerinde habere girmeyi başardı.

Kimi zaman skandal boyutu ve insanların özel yaşamlarını deşifre eden haliyle kendisini gösteren bu çılgınlık, sınır konusunda meslek erbabı da ayırt etmedi. Ameliyatı bırakıp özçekim yapan doktordan, uzaydan selam gönderen astronota kadar pek çok kullanıcı özçekimden uzak kalamadı. Hatta o anın pozunu paylaşmak isterken hayatlarını kaybeden insanların haberleri bile yayınlandı.

Araştırmada en çok dikkat çeken özçekimler de sıralandı. Buna göre 86. Akademi Ödülleri’nde Meryl Streep’in 18. defa aday gösterilmesinin şerefine çekilen ünlüler selfiesi, Nelson Mandela’nın cenaze töreninde Obama’nın verdiği poz, Türkiye’de bir polisin intihar eden kişiyi selfie kadrajına aldığı görüntü en dikkat çekenler arasında yer aldı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri