Selçukta yüz nakli yakın

Akdeniz Üniversitesinde yapılan yüz nakli sonrası Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesinde de tür nakillerin yapılabilmesi için altyapı ve laboratuar donanımı tamamlanıyor
Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan yüz ve kol nakilleri gibi dönüm noktası içeren organ nakillerinde başarılı sonuçlar alınmasının ardından Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi’nde de bu tür nakillere yönelik çalışmalar ve uygun ortam hazırlanması için girişimler başladı. Teknik olarak eksik olmadığı yönünde öğretim üyeleri ve yönetim bilgilendirmeler yapıyor. Gerekli alt yapının tamamlanması ile yüz nakli gibi geniş kapsamlı organ nakillerin Konya’da da yapılabileceğini ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, organ nakli noktasında büyük isteklerinin olduğunu söyledi. Büyük çapta yapılacak olan yüz ve kol nakli gibi organ nakilleri noktasında Selçuklu Tıp Fakültesi’ne büyük destek verdiğini dile getiren Hakkı Gökbel, “Belirli izinler alınarak ve gerekli alt yapının sağlanması halinde bu tür organ nakilleri gerçekleşmesi için yakın zamanda çalışmalar yapılacak. Organ nakli noktasında uzman cerrah arkadaşlarımızın taleplerini göz önüne alarak kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız. Tabi bunun için belirli bir süreç var. Bu süreç tamamlandığı zaman böyle büyük başarılı operasyonlara Selçuklu Tıp Fakültesi de imza atacaktır” dedi.
TEKNİK OLARAK EKSİĞİMİZ YOK
Yüz ve kol nakli gibi nakillerde teknik olarak eksikleri olmadığını söyleyen Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Estetik Cerrahı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Tosun da, bazı alanda eksiklerin giderilmesi ile böyle çalışmalara başlayacaklarını ifade etti. Zekeriya Tosun, “Doku laboratuarı gibi bazı eksiklerimiz bulunuyor. Bu tür organ nakillerinin teknik bir zorluğu yok. Sadece alt yapının hazırlanması ve çok iyi destek verilmesi lazım. Bu bir ekip işidir. Yüz ve kol nakli gibi büyük organ nakillerine hem Konya uygun hem de Selçuk Üniversitesi uygun” diye konuştu. Organ nakillerinin sadece cerrahla olacak bir iş olmadığını belirten Tosun, “Rektörümüzün de konuyla ilgili büyük bir isteği ve atılımı var. En yakın süreçte gerekli eksiklerimiz tamamlandığı zaman ve alt yapı oluşturulduğu zaman girişimlere başlayacağız. Konya için büyük bir atılım olacağına inanıyorum. Konya ilerleyen zamanda başarılı operasyonlar ile sesini duyurmayı başaracaktır” ifadelerini kullandı.
RUHSAT ALIMLARI BAŞLADI
Nakiller için belirli ruhsat alınması gerektiğini ve ruhsat verme işlemine 3 ay önce başlandığını vurgulayan Prof. Dr. Zekeriya Tosun, İstanbul ve Ankara’da nakil ruhsatı alanların olduğunu söyledi. Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan nakillere değinen Tosun, yapılan nakillerin çok başarılı olduğunu dile getirdi. Yüz naklini yapan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Ömer Özkan’ın başarılı ameliyatlara imza attığını ifade eden Tosun, en yakın zamanda Selçuklu Tıp Fakültesi’nin böyle başarılarla gündeme geleceğini ifade etti. Bazı laboratuar eksiklerinin tamamlanması halinde Selçuklu Tıp Fakültesi’nin de organ nakline başlanacağını vurgulayan Tosun, bu tür çalışmaların gerekli alt yapının hazırlanmasının ardından yakın bir tarihte yapılacağını söyledi.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri