Selçuklu’da kültür ve fikir çalıştayı yapıldı 

Cumhurbaşkanlığı himayesinde olan ve Selçuklu Belediyesi’nin ortağı olduğu Türkler konulu  bugüne kadar yapılmış en kapsamlı çalışma olan “Türklerin Mirası Projesi Selçuklu Medeniyeti Tarih ve Kültür Müzesi etrafında Müşterek Fikir Çalıştayı gerçekleştiri

65.Dönem Kültür ve Turizm Bakanı ve Türk Dünyası Vakıf Başkanı Nabi Avcı’nın da katıldığı çalıştayda proje ve Selçuklu Medeniyeti Tarih ve Kültür Müzesi ile ilgili önemli istişareler gerçekleştirildi. Kültür hayatına önemli eserler kazandırmaya devam eden   Selçuklu Belediyesi, tarihi hafızanın korunması ve desteklenmesi  adına Cumhurbaşkanlığı himayesinde  Konya Aydınlar Ocağı ile birlikte ortağı olduğu “Türklerin Mirası” isimli proje ve Selçuklu Medeniyeti Tarih ve Kültür Müzesi ile ilgili konular ışığında fikir çalıştayı yapıldı. Düzenlenen çalıştaya; Konya Valisi Vahdettin Özkan, Selçuk üniversitesi rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Anadolu üniversitesi rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal,  65. Dönem Kültür ve Turizm Bakanı ve Türk Dünyası Vakfı Başkanı Nabi Avcı, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Türklerin Mirası Proje Genel Koordinatörü İbrahim Dıvarcı, Çalıştay moderatörü Prof. Dr. Osman Eravşar diğer protokol üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Çalıştay Türklerin Mirası Proje Genel Koordinatörü İbrahim Dıvarcı’nın sunumuyla başladı.

Sözlerine tarih, medeniyet ve uygarlık temalarının önemine vurgu yaparak başlayan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı,“Türkler, Avrasya bozkırlarından çıkıp 16 devlet kurup, hâkim oldukları toprakların ebedi Türk yurdu olmasını sağladılar. Selçuklu medeniyeti ile kültürel zenginliklerini ve İslam'ın sevgisini, adaletini getirip, 237 yıl egemen oldukları bu topraklarda farklılıklara gösterdiği saygı, ticarete verdiği önem, sahip olduğu eğitim, kültür ve sanat birikimi ile geleceğe zengin bir miras bıraktılar. Türkiye Cumhuriyeti ise geleceğe dönük yüzüyle bu medeniyetin son temsilcisi ve kendisine bırakılan emanetin sahibidir. Biz böyle kadim bir medeniyetin mirasçıları, güçlü bir devletin sahipleriyiz. Konya olarak da başkentlik yapmış bir şehrin temsilcileriyiz ” dedi. Selçuklu Belediyesi tarafından kazandırılan eserler hakkında bilgi veren Başkan Pekyatırmacı, “Anadolu Selçuklu mimari eserlerine ait envanter kayıtlarını güncellerken, müze eserleri envanter kayıtlarını ise birleştirerek ilk defa dijital ortama aktardık.Beş ciltten oluşan Büyük Selçuklu Mimari ve Müze Eserleri kitap ve belgeseli ile yine 5 ciltten oluşan Anadolu Selçuklu Çağı Mirası Müze ve Mimari Eserleri kitap ve belgeselini yayın hayatımıza kazandırdık. Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde “İhtişamlı bir Miras Selçuklular” sergimizi açtık ve sergi kataloğu hazırladık.Anadolu Selçuklu Dönemi Ahşap Minberleri, 10 Asırlık Miras Selçukular, Büyük Selçuklu Seyahatnamesi, Selçuklu Dönemi Mutfağı, Selçuklularda Bilim ve Düşünce Sempozyumu ve Tebliğ Kitabı, Selçuklu Taç Kapılarında Altın Oran Konya Örneği çalışmalarımızı yayımladık. Karahanlı Türkçesi İlk Türkçe Satır-Arası Kur’an-ı Kerim Tercümesi’ni ise 8 cilt olarak yayın hayatına kazandırdık. Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Kunt ve Necdet Bekirhan Soy tarafından hazırlanana Konya Kitabeleri isimi eseriyayın hayatına kazandırdık. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Merkezi ve Belediyemizin birlikteliği ile gerçekleştirilen sempozyumda ele alınan ve dönemin sarayları ile köşkleri hakkında güncel verilerin yer aldığı “Konya’daki Selçuklu Saray ve Köşkleri" isimli kitabı nitelikli kaynak eser olarak yayımladık. Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde bulunan ve belediyemizin çini atölyesinde Selçuklu motifleri kullanılarak üretilen çini eserlerin yer aldığı Selçuklu Kalıcı Sergisi’ni ziyarete açtık” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından çalıştayın diğer oturumları gerçekleştirildi.

HABER MERKEZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri