Son yaptığımız MEBKAM (Meram Belediyesi Konevî Araştırma Merkezi) toplantısında yeni dönem faaliyetlerinden önce Selçuklu Sultanlarının türbesinin ziyareti ve hatim duası yapılması yanında Şems ve Hz. Mevlâna’nın türbelerinin de ziyareti kararı alınmıştı. Bu cümleden olmak üzere önce Selçuklu Sultanlarının Türbelerini ziyaret ettik ve başlarında hatim duası yapıldı. Yıllardan beri böyle toplu ve hatim duaları ile Selçuklu Sultanlarını ziyaret etmek düşüncemde vardı. Bunu gerçekleştirmeyi çok arzu ediyordum. Bu ziyaret beni son derece mutlu etti. Ve Allah’a şükrettim. Aynı gün daha sonra Şems ve Hz. Mevlâna'nın türbeleri ziyaret edildi.
Anadolu Selçuklu Sultanları bu toprakları bize vatan yapan insanlardı. İlk dönemlerinde Haçlı sürüsüne göğüslerini siper ettiler ve Anadolu’da İslam’ın yok olmasını önlediler. Aynı zamanda Anadolu’da Türk İslam Medeniyeti’nin kurulmasında büyük rol oynadılar. O dönemde Konya bir kültür ve cazibe merkezi olarak dikkat çekti.
Bu sebeple onlara vefa borcumuz vardı. Bu vefa borcumuzu ödemediğimiz gibi Konyalı olarak Selçuklu Sultanlarına karşı ilgisiz davrandık. Hatta asırlarca sapasağlam duran mumyalarını köpeklere parçalatarak büyük bir suç ve vebalin de altına girdik. Artık bu gün türbelerinde onların mumyaları yok. Yakın bir zamana kadar onların türbeleri ve cenazelikleri pislik içerisinde idi. Son düzenlemelerle türbe içi ve dışıyla tertemiz hale getirilmiş. Türbenin içerisi de halı ile döşenmiş. Halen Alâeddin Camii’nin restorasyonu da devam ediyor.
Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç Bey’le yıllardan beri görüşemiyorduk. O gün karşılaştık, “İplikçi Camii kapısı girişindeki caminin banisinin kabrinin yerinin yeniden gösterilmesi teklifinizi unutmadım. İnşallah ilk fırsatta onu da gerçekleştireceğim.” Dedi. Gerçekten İbrahim Bey”in tarihi eserlerin restorasyonunda büyük emeği geçti. Bu restorasyonlar devam ediyor. Kendisine teşekkür ediyoruz.
Biz MEBKAM olarak o dönem insanlarını, başta Selçuklu Sultanları, Sadreddin-i Konevî, Şems Tebrizî, Hz. Mevlâna olmak üzere hepsini birlikte ele alarak o dönem değerlerini unutturmamaya ve halkımıza tanıtmaya çalışacağız. Bu konuda halkımızda o döneme ait bir ilgi ve hassasiyet oluşturabilirsek bundan büyük mutluluk duyacağız.
Aldığımız diğer bir karar da Sadrettin-i Konevî Camii’nde Cuma gecesi mevlid-i şerif ve hatim duası idi. Mevlid olsun hatim duası olsun her ikisi de büyük bir vecd ve gözyaşları içerisinde icra edildi. Cami imamı tarafından çok güzel ve ihatalı bir şekilde yapılan dua âdeta yaralı yüreklerimize merhem gibi geldi.
Mevlid ve hatim duasından sonra kapının önünde cemaate Osmanlı şerbeti ve irmik helvası ikramı yapıldı. Başta Meram Belediyesi Başkanı Fatma Toru Hanımefendi’ye, başkan yardımcısı Abdi Kalan Beyefendi’ye, Selçuklu Sultanlarını ziyaret sırasında aramıza katılan Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Beyefendi’ye, Selçuklu Sultanları Türbesini ziyaret sırasında hatim duası yapan Mustafa Hocaya, mevlid ve Kuran tilavetinde bulunan hocalarımıza, sonunda dua yapan cami imamıza teşekkür ediyor ve “Allah hepsinden razı olsun” diyorum.