Selçuklu Medreseleri sergisi, New Yorkta

Selçuklu Belediyesi tarafından New York'ta düzenlenen sergide 'Selçuklu Medreseleri'ne ait özgün fotoğraflar Amerika da sanatseverlerin beğenisine sunuldu

Konya Selçuklu Belediyesi 'Taşların Şarkısı-Anadolu Selçuklu Medreseleri Fotoğraf Sergisi', New York’ta, Türk Kültür Merkezi’nde açıldı.
New York ve çevresinde yaşayan Türklerin yanı sıra Amerikalıların da yoğun ilgi gösterdiği sergiye ev sahipliği yapan Türk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Mehmet Kılıç, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde serginin hazırlanmasına öncülük eden Selçuklu Belediyesi’ne ve öteki kuruluşlara teşekkür etti.
Ahmet Kuş, Fevzi Şimşek ve İbrahim Dıvarcı’nin çektiği fotoğraflardan oluşan sergi açılışına katılan Dıvarcı yaptığı konuşmada 2003 yılında Konya Selçuklu Belediyesi ile başlattığımız ‘Anadolu Selçuklu Eserleri Fotoğraf Albümü’nden seçilen sergimize hoşgeldiniz. Sergiye ciddi manada emek veren Katherine Branning, Blue Dome Yayınevi ve Konya Selçuklu Belediyesi’ne en kalbi teşekkürlerimizi sunuyoruz. Selçuklu Medeniyeti yaklaşık bin yıl önce tarih sahnesine çıkmış ve dünya ilim, kültür ve mimarisine ciddi katkılar sağlamıştır. Sergide bu seçkin mimari örneklerinden bir kimisini görmekteyiz" dedi.
Sergininin kruatörlüğü görevini üstlenen ve Türk kültürünü, Türkiye’yi anlattığı ‘Evet Bir Bardak Daha Çay İstiyorum’ adlı kitabin yazarı Amerikalı Katherine Branning de konuşmasında, Selçuklular'ın 11. yüzyılın ortalarında İslam dünyasına girişi ve hızla yükselişi ile birlikte, siyasî-askerî alandaki başarıları kadar, bilim, düşünce, eğitim, hukuk, astronomi, kamu sağlığı alanında da büyük hamleler yaptığını anlattı.
Türk kültür ve tarihi ile ilk kez Paris’te öğrenci iken, gördüğü bir medrese fotoğrafı ile tanıştığını, ardından Türkiye’ye çok sayıda ziyarette bulunduğunu dile getiren Branning, "Bu geceki sergi, yıllar içinde gelişen çok güzel ilişkilerin sonucunda doğdu. Arkadaşlar Amerika’ya gelip serlerini sergilediler ben de bundan çok büyük mutluluk duydum’ diye konuştu.
Chestnut Ridge Müzik Topluluğu’nun seslendirdiği tasavvuf şarkıları ve müziği ile süslenen fotoğraf sergisini çok sayıda sanatsever ilgiyle izledi.
HABER MERKEZİ
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri