‘Selçuklu emirleri Meram’daydı’

‘Meram Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Genel Sanat Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çaycı oldu.

Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi’nde (Müze Meram) her hafta Cuma günleri gerçekleştirilen ‘Meram Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Genel Sanat Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çaycı oldu.

Sohbetinde katılımcılara Meram’ın tarihini, sosyolojik yapısını, şehir için önemini ve Konya ekonomisine sunduğu katkıyı anlatan Prof. Dr. Çaycı, geçmişte Konya sanayisinin büyük oranda Meram’da kurulu olduğundan bahsetti. Konya ekonomisine yön veren Meram’da geçmişte 20 değirmen bulunduğunu belirten Prof. Dr. Çaycı, Meram sanayisinde değirmenler ile birlikte dericiliğin de ön plana çıktığını söyledi. Meram’da yetişen ürünleri de anlatan Prof. Dr. Çaycı, Sahip Ata Fahreddin Ali gibi tarihi kişilikler hakkında da bilgi verdi.

DURUNDAY, LALEBAHÇE SELÇUKLU EMİRLERİNE TAHSİS EDİLDİ

Meram’ın, Konya tarım ve sanayisine daima hayat veren bir bölge olduğunu belirten Prof. Dr. Çaycı, Meram tarihi hakkında da şöyle konuştu; “Meram’ın Durunday, Lalebahçe gibi bölgeleri Selçuklular zamanında emirler ve lalalar için tahsis edilen bölgeler olmuştur. Mesela Durunday, Selçuklu emiri Toruntay’a Konya’daki görevi sırasında tahsis edilmiştir. İsmini de oradan almıştır. Bunlara gelişi güzel verilen bir alanda değildi. Devletin bu kişilerden bir beklentisi sonucu ve ihtiyacı gidermesi için yapılan bir organizasyondur”

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri