Selçuk Üniversitesi'nden geri vites!

SÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nin girişine aşı olmayan veya aşısı eksik olan öğrencilerin isim listesi asıldı. Kişisel hakkı ihlal eden bu uygulama, büyük tepkiye neden oldu. Fakülte yönetimi, panodan listeleri kaldırmak zorunda kaldı

Üniversiteler açıldı, skandallar başladı. Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde aşı olmayan öğrencilerin isim listesinin fakülte girişine asılması ve öğrencilerin teşhir edilmesi, bardağı taşıran son nokta oldu. Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde aşısız ve eksik aşılı öğrenciler listeler halinde teşhir edilerek ayrımcılığa maruz bırakıldı. Öğrenciler, bu duruma tepki gösterdi. Listeler ise öğrenciler tarafından çekilen video ile sosyal medyada paylaşıldı. Kısa süre içinde üniversite yönetimi ve dekanlığa tepki yağdı. Öğrencilerin kişilik haklarının ihlal edildiği belirtildi.

BU YANLIŞTAN ACİLEN DÖNÜN” TEPKİSİ

Çoğu sosyal medya kullanıcısı, çekilen videoya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Metin Aksoy'u etiketleyerek, konu ile ilgili açıklama beklediklerini belirterek, bu yanlıştan ivedilikle dönülmesi gerektiğini söyledi. Fakültenin girişindeki panoya “Tüm öğrencilerimizin mutlaka Covid-19 aşılarını acilen tamamlamaları gerekmektedir. Eksik aşılı olanların listesi aşağıdadır” yazısı asıldı.

HAK İHLALİ VAR, ÖĞRENCİLER TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR”

Avukat Özkan Öztürk, Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde aşı olmayan öğrencilerin isim listesinin fakülte girişine asılması ve öğrencilerin teşhir edilmesi ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Öztürk, bu uygulamanın 'Kişisel Verilerin Korunması Kanununu' çiğnemek olduğunu aktardı. Öğrencilerin bu suçu işleyenlere karşı

'özel hayatın gizliliğini ihlal ettikleri, kişisel verilerin ifşası' nedeniyle tazminat davası açabileceğini aktaran Öztürk, “Kişinin açık rızası olmaksızın paylaşım yapılırsa, kuruma idari para cezası verilebilir” dedi. Listelerin paylaşılmasıyla ortaya bir temel hak ihlalinin çıktığını kaydeden Öztürk, “Öğrenciler, hazırlayacakları bir dilekçeyle Kişisel Verileri Koruma Kurumu'na şikayette bulunabilir. Kişisel Verileri Koruma Kurumu'nun da hadiseye müdahale etmesi gerekiyor.

Aynı zamanda bu ihlalin özel hukuk yönünü ilgilendiren manevi tazminat boyutu da var. Aşı olmadıkları için hukuka aykırı bir şekilde ifşa edilen her bir öğrencinin tazminat davası açma hakkı var. Kişilerin maddi ve manevi bütünlüğünün korunması devletin anayasal görevleri arasındadır. Üniversitenin bu şekilde ağır bir biçimde hak ihlal etmesi, anayasal anlamda korunamaz. Anayasa Mahkemesi'nin 2015 yılında verdiği karara bakıldığında 'zorunlu aşı uygulamasının' kişilerin maddi ve manevi bütünlüğünü ihlal ettiği görüşünün kabul gördüğü görülebilir. Aşı zorunlu olacaksa, yasal aşı düzenlemesi şart” şeklinde konuştu.

TEPKİLERİN ARDINDAN LİSTELER PANODAN KALDIRILDI!

Merhaba Gazetesi'nin edindiği bilgilere göre, Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde aşı olmayan öğrencilerin isim listesinin fakülte girişine asılmasının ardından gelen tepkiler ile birlikte o listeler panolardan kaldırıldı.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (12)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri