Selçuk Üniversitesi ve KOP’tan ortak mor havuç ıslah projesi

Selçuk Üniversitesi ile Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde gerçekleştirilen “KOP ile Yerli ve Milli Mor Havuç Islahı Projesi”nin kapanış programı yapıldı.

Müze binasında düzenlenen toplantıya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gezgin, proje ekibinde yer alan öğretim elemanları, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, tarımın milletlerin kalkınmasında temel unsurlar arasında yer aldığını söyledi. Ülkelerin gıda güvenliği politikalarında da tarımın ön sıralarda bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Aksoy, “Üniversitemiz, gıda güvenliği başta olmak üzere zirai alanlarda en fazla araştırma yapan, proje geliştiren ender hocalara sahip ve bu alandaki bilgi birikimiyle bölgenin en güçlü fakültelerinden biri olan Ziraat Fakültesine sahip olmanın gururunu yaşıyor. Nerede yerli ve milli bir proje varsa, nerede yerli ve milli bir adım bulunursa, bunu her zaman destekleyecek bir Selçuk Üniversitesi olacaktır. Çünkü Anadolu’nun ve öz evlatlarının yetiştirildiği, 50 yıldır bu noktada hizmet eden bir Selçuk Üniversitesinin, bugün itibarıyla çok daha güçlü bir pozisyona ulaştığını görebiliyoruz” diye konuştu.

MOR HAVUÇ, GIDADAN TEKSTİLE BİRÇOK ALANDA KULLANILIYOR

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, Konya ve bölgesinin havuç üretiminde stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. TÜİK’in 2022 verilerine göre bölgede 85 bin dekar alanda 550 bin ton havuç üretiminin yapıldığını aktaran Dr. Karakoyunlu, “Tohumda dışa bağımlılıktan kurtulmak, yerli ve milli imkanlarla tohum üretimini geliştirmek; bölge ekonomisine olduğu kadar ülke ekonomisine de katkı sağlayacak önemli bir ihtiyaçtır. İdaremiz, bu gerçekten yola çıkarak 2020 yılında KOP ile Yerli ve Milli Mor Havuç Islahı Projesi’ni, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinin alanında deneyimli hocalarıyla birlikte planladı.” dedi.

Proje Yürütücüsü, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Türkmen de projenin tanıtımına yönelik sunum gerçekleştirdi.

Program sonrası farklı kıta ve medeniyetlerden yaklaşık 2 bin 500 eserin yer aldığı Selçuk Üniversitesi Müzesi gezildi.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri